Abdominoplastia

Un abdomen plat și ferm îmbunătățește modul în care pacientul se simte în propria piele. Pentru cei care își doresc să optimizizeze aspectul și conturul siluetei, o operație de abdominoplastie personalizată poate crește semnificativ stima de sine. Acest tip de intervenție chirurgicală se adresează atât femeilor cât și bărbaților. Corpul femeilor este afectat în grade diferite de sarcină și de procesul nașterii, mai ales la nivelul sânilor și a abdomenului. După naștere pielea de pe abdomen se…

Abdominoplastia

Un abdomen plat și ferm îmbunătățește modul în care pacientul se simte în propria piele. Pentru cei care își doresc să optimizizeze aspectul și conturul siluetei, o operație de abdominoplastie personalizată poate crește semnificativ stima de sine. Acest tip de intervenție chirurgicală se adresează atât femeilor cât și bărbaților.

Corpul femeilor este afectat în grade diferite de sarcină și de procesul nașterii, mai ales la nivelul sânilor și a abdomenului. După naștere pielea de pe abdomen se strânge până la un punct, după care restul pielii în exces atârnă. Vergeturile de pe abdomen rămân permanente. Pentru unele femei un plan de exerciții fizice poate să tonifice musculatura abdominală, dar altele vor constata că în ciuda exercițiilor făcute persistă un spațiu între mușchii drepți abdominali așa numitul “diastazis”. În cazuri extreme pot fi prezente hernii ale peretelui abdominal.

Există o presiune socială asupra femeilor de a reveni la forma corpului pe care o aveau înainte de sarcină într-un timp cât mai scurt. Pentru anumite femei este foarte greu să revină la greutatea inițială, iar în anumite cazuri chiar și după ce ajung la greutatea dorită, femeile observă că forma corpului lor s-a modificat după naștere. Acestor modificări fizice li se asociază probleme emoționale legate de propria imagine, cu scăderea stimei de sine și a încrederii în eul propriu, fapt ceea ce se poate reflecta inclusiv în relațiile intime.

Ca pentru orice intervenție estetică, decizia de a face o abdominoplastie este una personală. Fiecare pacient este unic, ca și motivele pentru care dorește operația. În urma discuției dintre chirurg și pacient, în timpul consultației, se alege tehnica operatorie cea mai potrivită pentru acesta și care permite obținerea un rezultat cât mai natural. Chirurgul trebuie să prezinte atât avantajele cât și dezavantajele fiecărui tip de intervenție chirurgicală.

CE ÎNSEAMNĂ UN BUN CANDIDAT PENTRU ACEASTĂ OPERAȚIE ?

Un bun candidat pentru operația de abdominoplastie este un pacient aflat la greutatea ideală sau apropiată de aceasta, nefumător și sănătos din punct de vedere fizic și psihic.

Intervenția este indicată celor care au pierdut multe kilograme în greutate și prezintă un “șorț” tegumentar abdominal. Alte indicații sunt reprezentate de o piele foarte laxă la nivelul abdomenului, o musculatura abdominală relaxată, lipsită de tonus (postnatal sau din alte cauze), precum și prezența de vergeturi.

CE ESTE ABDOMINOPLASTIA ?

Abdominoplastia reprezintă procedura chirurgicală care îndepărtează excesul de grăsime și piele de la nivelul abdomenului (așa numitul “șorț”) și repară musculatura peretelui abdominal.  Ca urmare, abdomenul este reconturat, devenind plat, ferm, cu pielea întinsă și determinând un aspect estetic al siluetei.

Procedura se adresează acelor persoane cu laxitate tegumentară excesivă la nivelul abdomenului, grăsime în exces și musculatura peretului abdominal laxă (mușchii “lăsați”). Aceste lucruri rezultă după scăderi în greutate dramatice sau postnatal.

Abdominoplastia se poate asocia cu operația de liposucție. Aceasta din urmă îndepărtează doar grăsimea subcutanată, nu poate corecta musculatura subiacentă și nici nu îndepărtează excesul tegumentar.

Intervenția se practică în anestezie generală și durează aproximativ 3 ore. Se realizează o incizie în partea inferioară a abdomenului, deasupra simfizei pubiene. Pielea cu grăsimea de dedesubt este ridicată de pe stratul muscular până la nivelul rebordului costal, mușchii drepți abdominali sunt apropiați cu fire de sutură pe linia mediană (linia ce trece prin ombilic). Se îndepărtează excesul cutaneo-grăsos. Apoi se face o incizie circulară în jurul ombilicului, aceasta fiind repoziționat după excizia  tegumentară. Se plasează tuburi de dren care sunt menținute minim 48 de ore postoperator (pentru a preveni formarea de hematoame sau seroame). Firele de sutură ale inciziei sunt de obicei “îngropate” în țesutul subcutanat, fiind vizibile doar cele de la nivelul ombilicului, care vor fi îndepărtate la 12-14 zile postoperator.

Plasarea inciziei în porțiunea inferioară a abdomenului face ca cicatricea finală să fie acoperită de lenjeria intimă sau de costumul de baie.

CE TIPURI DE ABDOMINOPLASTIE SE POT FACE ?

Abdominoplastia parțială se practică atunci când excesul tegumentar este mic și prezent numai la nivel subumbilical.

Abdominoplastia totală aplicată când șortul abdominal este mare și ptoza peretelui abdominal este supra și subumbilicală.

Abdominoplastia circumferențială este considerată soluția cea mai eficientă pentru pacienții care au slăbit dramatic în greutate. Se extinde în jurul întregii circumferințe a taliei, îndepărtând șorțul abdominal, excesul de piele și grăsime de pe șolduri și lombe.

LA CE SĂ MĂ AȘTEPT DUPĂ OPERAȚIE?

Pacientul trebuie supravegheat în clinică până la câteva nopți postoperator. În primele zile se poate resimți durere la nivelul abdomenului sau o senzație locală de disconfort, care cedează la administrarea de paracetamol.

În primele zile se recomandă evitarea eforturilor fizice mari, cu repausul la domiciliu, dar este încurajată mișcarea, mersul ușor prin casă pentru a menține o bună circulație a sângelui prin vasele sangvine. Este de obicei administrată și medicația anticoagulantă pentru evitarea trombozelor. În funcție ocupația pacientului, acesta se pot întoarce la serviciu și la activitățile zilnice de rutină după aproximativ 2 -4 săptămâni postoperator. Activitățile solicitante din punct de vedere fizic – cum ar fi ridicarea de greutăți – trebuie evitate pe o perioadă de minim 6 săptămâni postoperator, deoarece de obiciei se lucrează și asupra musculaturii abdominale.

Postoperator se recomandă o burtieră, brâu sau bandaj elastic pentru 4-6 săptămâni. Pielea de la nivelul abdomenului este posibil să fie amorțită o perioadă de 6-12 luni după operație, iar cicatricea devine suplă și matură la un an postoperator.

CE COMPLICAȚII POT SĂ APARĂ DUPĂ OPERAȚIA DE ABDOMINOPLASTIE ?

Această intervenție este o operație de anvergură și are posibile riscuri și complicații. Dintre complicațiile operației amintim:

  • seroame, hematoame (acumularea de lichid sau sânge)
  • infecția,
  • sângerarea excesivă,
  • cicatrizarea vicioasă,
  • leziuni musculare și nervoase.

CARE ESTE REZULTATUL OPERAȚIEI ?

După abdominoplastie mușchii abdomenului sunt suturați în tensiune, fermi, iar pielea este întinsă pe abdomen, obținând un abdomen plat. Rezultate procedurii vor fi influențate negativ de fluctuațiile greutății corporale, în special de creșterea în greutate, și de sarcinile viitoare.

Dacă plănuiești să mai faci copii sau încă nu ai ajuns la greutatea ideală, este înțelept să amâni această operație până în momentul când aceste obiective au fost atinse.

Studiile arată că femeile care au ales să facă acest tip de intervenție au prezentat o creștere a încrederii în sinele propriu, au devenit mai atractive, feminine, iar satisfacția în viața sexuală a crescut.

Abdominoplastia este o operație ce îți poate schimba viața în mod pozitiv, având un impact major asupra calității vieții iar cu ajutorul unui stil de viață sănătos (dietă potrivită și exerciții fizice) rezultatul poate fi păstrat pentru mulți ani.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Liposculptura

Chirurgia Siluetei

Unul din cele mai importante aspecte ale liposculpturii îl reprezintă…

Dr. Raluca Moraru

Liposucția

Chirurgia Siluetei

Liposucția continuă să fie una dintre cele mai populare intervenții…