Augmentare mamară cu grăsime

Procedura constă în augmentarea volumului sau reconstrucția conturului sânilor folosind celulele adipoase rezultate prin liposucția depozitelor de grăsime din anumite zone țintă. Transferul de grăsime în termeni medicali se numește "transfer autolog de grefă liberă de grăsime" sau lipofilling. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că pentru volumizarea sânilor se folosește țesutul adipos propriu (grefa de grăsime fiind o resursă naturală proprie) și în același timp se obține modelarea unei zone corporale prin liposucție. De…

Augmentare mamară cu grăsime

Procedura constă în augmentarea volumului sau reconstrucția conturului sânilor folosind celulele adipoase rezultate prin liposucția depozitelor de grăsime din anumite zone țintă. Transferul de grăsime în termeni medicali se numește “transfer autolog de grefă liberă de grăsime” sau lipofilling. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că pentru volumizarea sânilor se folosește țesutul adipos propriu (grefa de grăsime fiind o resursă naturală proprie) și în același timp se obține modelarea unei zone corporale prin liposucție. De asemenea metoda poate fi folosită pentru a îmbunătăți rezultatele augmentării mamare cu implant.

ÎN CE CONSTĂ PROCEDURA?

Această intervenție chirurgicală cuprinde următoarele etape: liposucția grăsimii aflate în exces într-o anumită zonă a corpului, prelucrarea acesteia prin spălarea și centrifugare și apoi re-injectarea cu grijă în zonele corporeale unde se dorește un volum mai mare, ca un material de umplere (filler). Incizii de acces sunt suturate și acoperite cu benzi de Steri – Strip.

Pentru a ajunge la volumul dorit al sânilor este necesară repetarea procedurii de lipofilling de câteva ori, deoarece grăsimea transferată este supusă unui proces de resorbție de până la 75%. Numărul de tratamente depinde de cantitatea de grăsime disponibilă, de volumul dorit și de gradul de resobție, iar ședințele de tratament trebuie să fie spațiate la 6-9 luni distanță.

Intervenția chirugicală se poate realiza în anestezie locală, sedare intravenoasă sau anestezie generală, în funcție de dorința pacientei și patologia asociată.

CARE SUNT INDICAȚIILE ACESTEI OPERAȚII?

Operația este indicată pacientelor cu țesut mamar subțire, minim sau pacientelor care prezintă un decolteu larg și doresc să îl restrângă (să apropie sânii). De asemenea metoda poate fi folosită pentru a îmbunătăți rezultatele augmentării mamare cu implant, în procedeele de reconstrucție mamară după îndepărtarea de formațiuni tumorale de la nivelul sânului.

CE FACTORI POT INFLUENȚA REZULTATUL OPERAȚIEI?

Rezultatul operației depinde de o serie de factori printre care putem enumera elasticitatea și calitatea pielii. Pentru a crește șansele de reușită a lipofillingului, se recomandă ca pacienta să utilizeze preoperator sistemul Brava care realizează expandarea pielii și țesutului mamar, creând spațiul care să recepționeze celule adipoase. Dispozitivul constă din două semisfere poliuretanice semirigide, plasate la nivelul fiecărui sân și etanșeizate printr-o margine umplută cu gel siliconic. Cele două semisfere sunt conectate la o pompă care crează o presiune negativă de 20 mm coloană de mercur. Sistemul trebuie purtat cel puțin 10 ore zilnic, timp de 3-4 săptămâni preoperator.

CE TREBUIE SĂ FAC POSTOPERATOR?

Este necesară purtarea contenției elastice pe zonele de lipoaspirație și o bustieră la nivelul sânilor. Aplicațiile reci la nivelul glandelor mamare sunt indicate pentru a reduce edemul și se recomandă evitarea mișcărilor ample ale brațelor timp de o săptămână.

CARE SUNT COMPLICAȚIILE POSTOPERATORII CE POT SĂ APARĂ?

Pe lângă complicațiile obișnuite ale unei intervenții chirurgicale în anestezie generală, pot apărea o serie de complicații specifice.

Tumefierea sânilor poate persista de la 1-2 săptămâni la câteva luni. Durata acesteia peste 2 luni poate ridica suspiciunea apariției necrozei adipoase sau a unui chist liponecrotic.

Microcalcificările apărute ca urmare a necrozei grăsoase pot influența aspectul mamografic și îngreuna detectarea unui cancer mamar. De aceea se recomandă efectuarea unei mamografii înainte de lipofilling.

Pot apărea chiste uleioase – chiste liponecrotice – care pot necesita excizia chirurgicală.

Infecțiile se manifestă cu apariția tumefacției dureroase, însoțită de roșeață, căldură locală și uneori febră. Pot duce la pierderea grăsimii injectate sau chiar la apariția abceselor.

Există teoretic riscul de neoplazie.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Mamoplastia de reducere

Chirurgia Sanilor

Pentru multe femei sâni foarte mari în volum și lăsați…

Dr. Raluca Moraru

Lifting-ul de sâni

Chirurgia Sanilor

Anti-ageing-ul reprezintă noua frontieră în chirurgia cosmetică și constant apar…