Blefaroplastia

Ochii sunt etichetați ca fiind "oglinda sufletului" și reprezintă elementul central al feței, aspectul lor influențează întreaga față. Din păcate, ochii reprezintă și una din primele arii ale feței unde apar semnele trecerii anilor. Pielea în exces, ridată, greoaie contribuie din plin la apariția unui aspect îmbătrânit al feței. Pleoapele căzute sau cu piele în exces pot schimba conturul estetic al ochiului iar în cazuri severe pot chiar afecta vederea prin limitarea câmpului vizual.  Deasemenea…

Blefaroplastia

Ochii sunt etichetați ca fiind “oglinda sufletului” și reprezintă elementul central al feței, aspectul lor influențează întreaga față. Din păcate, ochii reprezintă și una din primele arii ale feței unde apar semnele trecerii anilor. Pielea în exces, ridată, greoaie contribuie din plin la apariția unui aspect îmbătrânit al feței.

Pleoapele căzute sau cu piele în exces pot schimba conturul estetic al ochiului iar în cazuri severe pot chiar afecta vederea prin limitarea câmpului vizual.  Deasemenea depozitele de grăsime sau “pungile” de sub ochi pot adăuga ani unei fețe, contribuind la un aspect obosit, îmbătrânit.

Blefaroplastia reprezintă o operație destinată îmbunătățirii aspectului pleoapei superioare, inferioare sau a ambelor. Aceasta intervenție chirurgicală constă în îndepărtarea excesului de piele și astfel întinderea țesuturilor din jur.

CARE SUNT CANDIDAȚII IDEALI PENTRU BLEFAROPLASTIE?

Femeile dar și bărbații în jurul vârstei de 40-50 de ani reprezintă candidații ideali pentru acest tip de intervenție chirurgicală, aceasta fiind vârsta cea mai potrivită pentru blefaroplastie, dar există și oameni cu vârsta de 30 sau 60 de ani care doresc să-și îmbunătățească aspectul ochilor.

Pentru un rezultat mai bun în întinerirea feței, blefaroplastia poate fi combinată cu alte proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale la nivelul feței cum ar fi lifting-ul de spâncene, tratamentul cu toxină botulinică a ridurilor “laba gâștei” din  jurul ochilor.

ÎN CE CONSTĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ?

Inciziile pentru blefaroplastie se fac în pliu natural al pleoapei superioare, pe care îl face când ochiul este deschis iar la pleoapa inferioară la aproximativ 3 mm de implantarea genelor pornind din unghiul intern al ochiului și se prelungește spre unghiul extern mergând printr-un rid mai proeminent. Această poziționare ajută ca cicatricile postoperatorii să fie foarte bine ascunse.

Chirurgia pleoapei inferioare poate presupune și îndepărtarea unor mici depozite de grăsime perioculară care contribuie la formarea pungilor de sub ochii sau a xantelasmelor.

În chirurgia pleoapei superioare se realizează îndepărtarea excesului de piele reducând astfel aspectul de “pleoapă dublă” sau de pleoapă căzută.

Tehnica chirurgicală este individulizată la fiecare pacient în parte ținându-se cont de calitatea pielii pacientului, structurile anatomice învecinate și de modul cum va schimba operația aspectul feței.

CE TIP DE ANESTEZIE SE FOLOSEȘTE?

În mod normal aces tip de operație se desfășoară în anestezie generală, dar se poate realiza și în anestezie locală dacă se optează pentru blefaroplastia pleoapelor superioare.

După operație pacientul rămâne în ziua intervenției chirurgicale  în clinică până a doua zi dimineață, dacă se realizează în anestezie locală pacientul poate merge acasă în ziua procedurii

CE TREBUIE SĂ FAC POSTOPERATOR?

Firele de sutură se suprimă la 5-7 zile după operație. Postoperator se poate ca pacientul să aibă senzația de uscăciune a ochilor, vedere dublă, sensibilitate la lumină puternică, senzația că îl ține pielea din jurul ochilor, că nu pot închide ochii la fel de strâns ca înainte de operație sau chiar să rămână cu ochii deschiși în timpul somnului (lagoftalmie),  dar acestea sunt pasagere. Deasemenea, imediat postoperator pot să apară echimoze perioculare (vânătăi), edem palpebral (umflarea pleoapelor) ce se vor remite în prima săptămână postoperator dar pot persista până la câteva săptămâni.

Pentru că inciziile sunt plasate în pliuri naturale, cicatricile sunt puțin vizibile, am putea spune că sunt cel mai puțin vizibile dintre toate tipurile de chirurgie estetică de la nivelul feței. De obicei, cicatricile abia se mai văd după 10 zile de la operație, acestea rămân de culoare roz pentru o perioadă ce se poate întinde până la 6 luni postoparator, dar aspectul lor se estompează pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul operator devenind niște linii albe confundându-se cu pielea normală.

Chiar dacă această intervenție chirurgicală necesită un timp relativ scurt pentru recuperare, pacienții trebuie să se protejeze în primele săptămâni după operatie, evitând activitățile care suprasolicită vederea (privitul la TV), activități sportive sau fizice care pot crește valorile tensiunii arteriale.Marea majoritate a pacienților se pot întoarce la muncă după 7-10 zile postoperator iar machiajul se poate aplica după îndepărtarea firelor de sutură.

CE COMPLICAȚII POT SĂ APARĂ?

E bine de știut că și operația cel mai bine programată și executată are un mic procent complicații ce pot să apară. Dintre acestea aș putea aminti:

  • asimetria postoperatorie ce poate fi cauzată de edem (umflarea ochilor), vânătăi, postura în timpul somnului asimetrică, asimetrii nediagnosticate preoperator (ptoză palpebrală moderată)
  • modificări ale câmpului vizual (diplopia- vedere dublă)
  • strabism postoperator
  • chemozis (afectarea drenajului limfatic al pleoapei și ochiului cu apariția unui edem (tumefacție) al conjuctivei și corneei)
  • hemoragia retrobulbară care poate conduce la orbire
  • dintre complicațiile la distanță de momentul operator poate apărea ectropionul pleoapei inferioare, adică pleoapa inferioară este eversată către exterior și jenează închiderea ochiului, favorizând uscăciunea sclerei.

Blefaroplastia este o metodă eficientă de a obține o înfățișare energică, întinerită,revitalizată, un aspect fresh al întregii fețe.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Otoplastia

Chirurgia Fetei

Urechile mari și decolate de cap afectează o persoană din…

Dr. Raluca Moraru

Lifting facial

Chirurgia Fetei

Lifting-ul facial este intervenția de întinerire a feței prin întinderea…

Dr. Raluca Moraru

Rinoplastia

Chirurgia Fetei

Rinoplastia reprezintă una din procedurile chirurgiei estetice cel mai des…