Chistul sinovial

Chistele sinoviale apar  de 3 ori mai frecvent la femei, iar aproape 70% se manifestă până la vârsta de 40 de ani. CE ESTE CHISTUL SINOVIAL? Chistul sinovial reprezintă formațiunea tumorală de părți moi cea mai frecventă, fiind localizată de obicei la nivelul mâinii și a membrului superior. Chistul sinovial se formează la nivelul tecii sinoviale a tendoanelor, în apropierea capsulelor articulare; poate să apară ca urmare a hernierii tecii sinoviale sau după un traumatism,…

Chistul sinovial

Chistele sinoviale apar  de 3 ori mai frecvent la femei, iar aproape 70% se manifestă până la vârsta de 40 de ani.

CE ESTE CHISTUL SINOVIAL?

Chistul sinovial reprezintă formațiunea tumorală de părți moi cea mai frecventă, fiind localizată de obicei la nivelul mâinii și a membrului superior. Chistul sinovial se formează la nivelul tecii sinoviale a tendoanelor, în apropierea capsulelor articulare; poate să apară ca urmare a hernierii tecii sinoviale sau după un traumatism, frecvent însă etiologia lor este neclară.  Chistele de pe fața volară a pumnului se pot remite spontan în 2/3 din cazuri.

La nivelul mâinii localizarea tipică o reprezintă articulația carpiană (articulația pumnului), mai frecvente (2/3) fiind cele de pe dosul mâinii.

CE SIMPTOME POT SĂ APARĂ ÎN CAZUL UNUI CHIST SINOVIAL?

Pacientul constată prezența unui nodul de diferite dimensiuni (de obicei sub un centimetru), mai mult sau mai puțin dureros, uneori reductibil prin palpare, ce poate limita mișcările la nivelul articulației unde apare. Au tendința de a se remite în repaus și de a crește în dimensiuni odată cu mișcările din articulația respectivă. Conținutul este gelatinos, dând o senzație elastică la palpare.

În cazul în care există o localizare atipică și examinarea clinică nu indică că formațiune ar putea fi un chist sinovial, se recomandă efectuarea unui RMN sau a unei echografii de părți moi pentru a putea pune un diagnostic corect.

Chistele sinoviale reprezintă formațiuni tumorale benigne, ce pot recidivă după îndepărtarea lor chirurgicală.

CE TRATAMENT ESTE INDICAT ÎN CAZUL ACESTOR CHISTE?

Tratamentul nechirurgical al chistelor sinoviale constă în aspirația acestora și injecțiile cu steroizi (pentru chistele mici, oculte de pe dorsul mâinii) sau ruptura extrinsecă.

Tratamentul definitiv în cazul chistelor sinoviale îl reprezintă cel chirurgical și este indicat dacă se asociază durerea, deformări sau reducerea mișcărilor articulare.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Maladia Dupuytren

Chirurgia Mâinii

Maladia Dupuytren reprezintă o boală fibroproliferativă benignă caracterizată prin îngroșarea…

Dr. Raluca Moraru

Sindromul de canal carpian

Chirurgia Mâinii

Sindromul de canal carpian reprezintă neuropatia nervului median determinată de…