Liposucția la bărbați

Liposucția continuă să fie una dintre cele mai populare intervenții de chirurgie estetică, încă de la apariția ei în urmă cu mai bine de 30 de ani și constă în îndepărtarea depozitele subcutanate de grăsime din zone specifice ale corpului, cum ar fi de exemplu: torace (pseudoginecomastia), abdomen, talie,bărbie și gât. Prima liposucție a fost făcută în 1974 și a contribuit la îmbunătățirea procedurilor de remodelare corporală. Tehnica chirurgicală a suferit multiple schimbări în ultimele decade…

Liposucția la bărbați

Liposucția continuă să fie una dintre cele mai populare intervenții de chirurgie estetică, încă de la apariția ei în urmă cu mai bine de 30 de ani și constă în îndepărtarea depozitele subcutanate de grăsime din zone specifice ale corpului, cum ar fi de exemplu: torace (pseudoginecomastia), abdomen, talie,bărbie și gât.

Prima liposucție a fost făcută în 1974 și a contribuit la îmbunătățirea procedurilor de remodelare corporală. Tehnica chirurgicală a suferit multiple schimbări în ultimele decade de timp, devenind una dintre cele mai previzibile și populare intervenții chirurgicale din lume.

Beneficiile îndepărtării depozitelor grăsoase sunt enorme, oferind un grad mare de satisfacție pentru pacient, mulți dintre aceștia imediat postoperator prezentând o creștere a stimei de sine și a încrederii în sinele propriu.

Liposucția clasică constă în introducerea unui instrument în formă de tub, numit canulă, în straturile țesutului adipos prin intermediul unor incizii mici de circa 0.5-1 cm. Canula este continuată cu un tub de cauciuc transparent conectat la un aparat de aspirație. Prin intermediul canulei se aspiră depozitele grăsoase țintă.

Stratul adipos prezintă două planuri: superficial și profund. Liposucția se concentrază asupra planului profund adipos, aspirația la acest nivel fiind mai sigură și mai ușor de efectuat. Aspirația în planul superficial permite obținerea unor rezultate de mai mare finețe, dar vecinătatea vaselor de sânge și a terminațiilor nervoase cresc riscurile de lezare a pielii (necroză tegumentară) și de aspect neregulat la nivelul pielii. Unii chirurgi afirmă că liposucția în stratul superficial stimulează și retracția pielii.

Deși canula este concepută asfel încât să alunece prin țesutul grăsos și să determine leziunea cât mai mică a vaselor de sânge și a terminațiilor nervoase, se pot leza aceste structuri anatomice. În multe cazuri, liposucția se practică ca și procedură de sine stătătoare sau se poate asocia cu alte operații cum ar fi de exemplu: cura chirurgicală a ginecomastiei, abdominoplastia.

CÂND AR TREBUI SĂ TE GÂNDEȘTI LA LIPOSUCȚIE?

Toată lumea dorește să arate cât mai bine dar recurgerea la o intervenție chirurgicală pentru a arăta bine este o decizie importantă. În primul rând operația presupune niște costuri materiale semnificative și postoperator pacientul poate resimți un grad de durere. Dacă ai încercat să slăbești prin dietă și un program de exerciții fizice strict și nu ai obținut rezultate, te poți gândi la liposucție ca o variantă de a îndepărta grăsimea nedorită. În unele cazuri liposucția este folosită pentru a trata anumite probleme de sănătate cum ar fi: ginecomastia, lipoedemul, lipodistrofia și limfedemul.

ESTE O PROCEDURĂ SIGURĂ?

Liposucția este considerată o procedură chirurgicală sigură. Pacientul se poate întoarce la serviciu și la activitățile zilnice la o săptămână după operație. Chirurgul, prin intermediul unor incizii mici situate la nivelul zonelor țintă pentru liposucție, aspiră grăsimea. Poți trata orice parte a organismului prin liposucție dar zonele cel mai frecvent vizate sunt:

 • gâtul
 • coapsele
 • șoldurile
 • fese
 • abdomen
 • piept
 • flancuri
 • brațe
 • bărbie

Dacă o dietă strictă și exercițiile fizice nu au dat rezultate, poți alege intervenția chirurgicală pentru a îndepărta depozitele de grăsime din anumite zone. După ce grăsimea este înlăturată, în marea majoritate a cazurilor pielea se retractă, obținând îmbunătățirea notabilă a zonei respective.

TREBUIE SĂ ÎȚI VERIFICI STAREA DE SĂNĂTATE ÎNAINTE DE OPERAȚIE?

Dacă te-ai gândit să te îndrepți către o operație de liposucție, primul pas este să îți faci o programare pentru o consultație la medicul chirurg pe care l-ai ales, pentru a stabili starea de sănătate și condiția fizică în care te afli. Pentru a efectua operația de liposucție trebuie să ai o stare de sănătate bună, bolile asociate (diabetul zaharat, bolile  sistemului imunitar, bolile hematologice și tulburările de cogulare) cresc riscul complicațiilor postoperatorii.

SE POATE SLĂBI CU AJUTORUL LIPOSUCȚIEI?

Liposucția nu reprezintă un mijloc prin care să pierzi kilograme din greutate. Se adresează acelor depozite adipose de care nu poți scăpa oricâtă dietă și exercițiu fizic ai face.

Candidatul ideal pentru liposucție se află aproape sau la greutatea corporală ideală, are o bună elasticitate a pielii și dorește să îndepărteze depozitele adipoase localizate, rezistente la orice dietă alimentară. Localizarea tipică a depozitelor adipoase rezistente este la nivelul toracelui, abdomen subombilical, lombe și bărbie.

Persoanele supraponderale pot beneficia de procedură dacă sunt în desfășurarea unui program de exerciții fizice și de scădere ponderală, dar liposucția nu reprezintă un remediu pentru obezitate. Pacienții trebuie bine informați despre ce se poate sau nu obține cu ajutorul liposucției.

Dacă pacientul prezintă o elasticitate scăzută a pielii și un exces tegumentar, liposucția înrăutățește aspectul inițial, acesta fiind un candidat bun pentru o procedură de ” body lifting” (abdominoplastie, lifting de coapse, lifting de brațe, lifting cervical, mastopexie) ce constă în îndepărtarea excesului tegumentar.

Zonele cel mai frecvent tratate la bărbați sunt abdomenul subombilical și flancurile, așa numitele ” mânere ale dragostei”. Unii bărbați prezintă un exces de grăsime în zona pectorală sau ginecomastie care poate fi tratată prin liposucție.

Zona corporală tratată prin liposucție nu va mai ajunge la dimensiunea inițială pentru că local rămân un număr mic de celule adipoase care pot să crească în volum.

LIPOSUCȚIA VERSUS LIPOSCULPTURĂ

Acești doi termeni sunt folosiți alternativ, însă între cele două noțiuni există o serie de diferențe. Liposucția se referă la îndepărtarea depozitelor adipoase nedorite din anumite zone ale corpului în timp ce liposculptura reprezintă o abordare de finețe pentru redefinirea conturului și formelor siluetei. Liposucția îndepărtează cantități medii spre mari din zonele țintă: bărbie, brațe, torace, abdomenul subombilical, flancuri. Liposculptura îndepărtează cantități mici spre medii de grăsime pentru a redefini trăsături, pentru a crea o siluetă bine conturată, pentru a pune în evidență musculatura și a determina un aspect sculptat al abdomenului, gât și bărbie. Liposculptura determină echimoze și edem mai scăzute în intensitate decât liposucția, iar perioada de recuperare este mai rapidă.

ÎN CE CONSTĂ OPERAȚIA DE LIPOSUCȚIE?

Pentru operația de liposucție se pot alege mai multe variante de anestezie în funcție de ceea ce dorește pacientul și de anvergura operației. Dacă se intenționează să se trateze un număr limitat de zone și obținerea unei cantități mici de grăsime atunci operația se poate desfășura în anestezie locală, care amorțește numai zonele tratate. Anestezia locală se asociază de obicei cu sedarea intravenoasă a pacientului pentru relaxarea acestuia în timpul intervenției. Unii pacienți preferă anestezia generală în special dacă se îndepărtează cantități mari de grăsime. Se fac mici incizii de 0.5- 1 cm în zona ce urmează să fie liposucționată, se introduce canula și chirurgul începe să miște canula într-un mod specific prin straturile de grăsime pentru a distruge celulele grăsoase, ce vor fi aspirate. Pielea rămâne atașată de fascia musculară prin travee de țesut conjunctiv. Un strat subțire de grăsime este prezervat sub piele pentru a preveni apariția aspectului vălurit al pielii după operație.

Scopul liposucției este de a reduce depozitele de grăsime în zone specifice, nu de a îndepărta grăsimea în totalitate. Grăsimea este un țesut foarte important care ajută ca pielea să își păstreze forma și elasticitatea, iar scoaterea unei cantități prea mari de grăsime poate conduce către un aspect de piele  lăsată și cu neregularități.

În funcție de numărul și zonele tratate, intervenția chirurgicală poate dura de la  o oră până la 3-4 ore.

Odată cu grăsimea se aspiră și alte fluide (sânge, plasmă, soluția cu care s-a infiltrat), de aceea pacientului i se administrează fluide intravenos în timpul operației (ser fiziologic, soluție Ringer, glucoză).

LA CE SĂ MĂ AȘTEPT DUPĂ OPERAȚIE?

Pacientul se poate învineți (echimoze) și umfla (edem) în zonele tratate. Majoritatea pacienților se simt irascibili pentru câteva zile postoperator și pot simți durere la nivelul zonelor tratate, simptome ce vor trece în câteva săptămâni. Pacientul trebuie să poarte un costum (îl cumpără medicul tău pentru tine sau îți poate spune de unde îl poți achiziționa) ce asigură compresie elastică pentru mai mult de 6 săptămâni, dar se poate întoarce la activitățile de rutină zilnice după 2 săptămâni iar la exerciții fizice după 6 săptămâni postoperator. Cheia este să îți păstrezi sănătatea, dându-i organismului tău substanțele nutritive necesare și suficientă apă pentru hidratare. Este indicat să introduci exercițiul fizic în rutina ta zilnică și mâncarea sănătoasă. Fără un stil de viață ordonat celulele adipoase vor crește în volum din nou.

Rezultatele postoperatorii se vor vedea pe măsură ce edemul se remite, acesta putând persista până la 6 luni -1 an postoperator, când putem spune că vom vedea rezultatul final. Obiceiurile sănătoase postoperator sunt foarte importante pentru a îmbunătăți și menține rezultatul pe termen lung.

Este important să ne amintim că toate tipurile de liposucție reprezintă proceduri chirurgicale, se practică incizii, anestezie și au nevoie de îngrijire postoperatorie.

CE ÎNSEAMNĂ CANDIDATUL IDEAL PENTRU LIPOSUCȚIE?

 • este aproape de greutatea sa ideală (< 30%),
 • dorește să îndepărteze grăsimea din zone specifice, ce sunt rezistente la dietă și exercițiu fizic ( depozitele de grăsime de la nivelul abdomenului, brațelor, genunchilor, zona externă și internă a coapselor, “mânerele dragostei” și gâtului)
 • greutatea a rămas stabilă pentru șase luni sau mai mult
 • are un tonus și o elasticitate bună a pielii
 • nu are piele în exces ptozată (lăsată, care atârnă)
 • nu are vergeturi la nivelul pielii
 • are așteptări realiste
 • este stabil din punct de vedere emoțional.

CARE  TEHNICĂ OPERATORIE ESTE CEA MAI BUNĂ?

Deși în ziua de astăzi există o varietate de tehnici pentru liposucție, fiecare chirurg are o tehnică preferată. Oricare tehnică se va alege determină rezultate predictibile și eficiente. Pe lângă tehnica operatorie, chirurgul trebuie să țină cont de nivelul de sedare al pacientului, de tipul de canulă folosită, de dorințele pacientului astfel încât să obțină un rezultat optim. Fiecare chirurg folosește tehnica pe care o stăpânește cel mai bine și care determină complicațiile cele mai puține.

Liposucția în ziua de astăzi se poate efectua prin trei tipuri de tehnici: “umedă”, “superumedă” și ” prin tumeșcență”. Toate acestea depind de cantitatea de soluție pre-injectată ( soluție cu anestezic local (xilină 1%), adrenalină (vasoconstrictor) și ser fiziologic ) în stratul adipos înainte de a începe liposucția.

La începuturi liposucția utiliza metoda “uscată” fără infiltrarea de soluție în țesutul adipos. Această tehnică a fost abandonată, deoarece se asocia cu un disconfort crescut al pacientului, pierderea unei cantițăți mari de sânge, lezare tisulară și nervoasă mare, echimoze (vânătăi) extensive și o mai mare probabilitate de a obține rezultate nedorite, cu neregularități.

Introducerea liposucției prin tumescență a însemnat un avans extraordinar în ceea ce privește liposucția, devenind o operație mai sigură și cu rezultate previzibile.Tumescența se obține cu ajutorul unei soluții saline ce conține epinefrină sau adrenalină (ce determină vasoconstricția vaselor mici și reduce sângerarea și apariția echimozelor) și lidocaină (un anestezic ce determină anestezie locală), care se injectează în zona ce urmează să fie liposucționată.

Liposucția prin tumescență determină o expandarea a țesutului adipos și permite mișcarea cu ușurință a canulei prin grăsime, urmată de aspirarea țesutului adipos și a unei mari părți din soluția injectată. Restul soluției este excretată de organism în zilele ce urmează după operație. Prin acest tip de liposucție se reduce riscul apariției echimozelor și a edemului, și se pot îndepărta cantități mai mari de grăsime. Cantitatea de lichide folosite pentru tumescență variază de la pacient la pacient și este în concordanță cu nivelul de anestezie pe care pacientul o dorește.

Fiecare chirurg decide cantitatea de soluție pe care o va folosi și compoziția sa. Soluția pentru infiltrat nefiind una standardizată. De asemenea chirurgul va ajusta cantitatea de soluție infiltrată în concordanță cu dorințele pacientului în ceea ce privește anestezia: locală, sedarea intravenoasă sau anestezie generală.

Odată ce zonele destinate liposucției au absorbit soluția infiltrată, există trei moduri de a îndepărta grăsimea: tehnica cu canula tradițională, tehnica seringii și tehnica asistată energetic (aceasta include liposucția asistată laser, de ultrasunete, electric, cu apă).

Amintește-ți liposucția nu este o alternativă pentru scăderea în greutate sau pentru tratamentul obezității. Se recomandă numai după ce ai încercat tot ce era posibil, prin schimbarea stilului de viață și nu ai obținut niciun rezultat.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Otoplastia la bărbați

Chirurgie Bărbaţi

Procedurile de chirurgie estetică în rândul bărbaților au cunoscut o…

Dr. Raluca Moraru

Ginecomastia

Chirurgie Bărbaţi

Ginecomastia este a afecțiune prezentă la bărbați, ce presupune creșterea…