Mamoplastia de reducere

Pentru multe femei sâni foarte mari în volum și lăsați pot deveni o povară greu de suportat fizic și psihologic.Mamoplastia de reducere reprezintă un punct de reper în viața pacientei ce experimentează disconfort fizic datorită sânilor mari dar în același timp și stimă de sine scăzută. CARE ESTE VÂRSTA LA CARE DORESC FEMEILE SĂ FACĂ ACEASTĂ INTERVENȚIE? Pacientele care se adresează acestui tip de operație se pot împărți în două grupe de vârstă și anume:…

Mamoplastia de reducere

Pentru multe femei sâni foarte mari în volum și lăsați pot deveni o povară greu de suportat fizic și psihologic.Mamoplastia de reducere reprezintă un punct de reper în viața pacientei ce experimentează disconfort fizic datorită sânilor mari dar în același timp și stimă de sine scăzută.

CARE ESTE VÂRSTA LA CARE DORESC FEMEILE SĂ FACĂ ACEASTĂ INTERVENȚIE?

Pacientele care se adresează acestui tip de operație se pot împărți în două grupe de vârstă și anume:

 • pacientele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani – acestea optând pentru intervenție din dorința de a corecta sâni disproporționat de mari ca volum rezultați după perioada de pubertate, așa numita hipertrofie juvenilă a sânilor și
 • pacientele cuprinse în intervalul de vârstă 40-70 de ani care vor să înlăture disconfortul prelungit determinat de mărimea exagerată a sânilor.

DE CE FEMEILE DORESC SĂ FACĂ ACEST TIP DE OPERAȚIE?

Femeile apelează la acest tip de operație în primul rând din motive funcționale și ulterior estetice. Aici am putea aminti câteva din motivele funcționale pentru care pacientele aleg această operație și anume: pentru a scăpa de durerea de spate, de durerea de ceafă și gât, problemele posturale (poziția cocoșată), urmele lăsate de bretelele de la sutien, transpirația cronică și infecțiile tegumentare ( intertrigo) frecvente prezente sub sâni, disconfortul fizic când practică sport sau alte activități fizice.

Din punct de vedere estetic pacientele doresc sâni bine conturați și cu un aspect tânăr astfel încât proporțiile siluetei să nu fie dominate de proeminența bustului. La toate femeile se întâlnește un anumit grad de asimetrie între cei doi sâni. Natura nu ne-a creat perfect simetrici, deci există o diferență între cei doi sâni. De aceea este nevoie de experiență și multă îndemânare să poți obține prin intermedium operației sâni cvasisimetrici iar areolele mamare să fie poziționate la același nivel.

CARE ESTE PRIMUL PAS SPRE OPERAȚIE?

Consultația reprezintă un pas vital pentru orice operație estetică. Între medicul chirurg și pacient este nevoie de o comunicare deschisă, onestă și eficientă, aș putea spune de existența chiar a unei “chimii”.

ÎN CE CONSTĂ OPERAȚIA DE MAMOPLASTIE DE REDUCERE?

Mamoplastia de reducere reprezintă o procedură chirurgicală care micșorează cantitatea de țesut mamar, ridică și redefinește forma noului sân. Procedura are ca scop îndepărtarea țesutului mamar prezent în exces, a țesutului grăsos adiacent și a pielii cu obținerea unor sâni mai mici, bine conturați.

În general incizia este în “ancoră” sau în T-inversat, este o incizie în jurul areolei mamare, prelungită vertical până în șanțul inframamar și apoi printr-o incizie orizontală în șanțul submamar. Apoi se înlătură țesutul grăsos și glandular în exces, complexul areolo-mamelonar este repoziționat mai sus la nivelul sânului și ulterior excizia pielii în exces. Rezultatul operației constă în obținerea unor sâni mai mici, îmbunătățiți din punct de vedere estetic, sânii având un suport mai bun, fiind mai ridicați, cu un aspect de plinătate și rotunjime.

Operația se desfășoară în anestezie generală și de obicei durează în jur de 4 ore. Pacienta poate fi spitalizată în clinică de la o noapte până la 3 nopți, în funcție de cantitatea de țesut mamar îndepărtată.

CE SE ÎNTÂMPLĂ POSTOPERATOR?

Postoperator pacienta poate resimți durere moderată ca intensitate, care dispare la administrarea de analgezice ușoare cum ar fi de exemplu paracetamolul. De obicei, apare edemul (umflarea) sânilor – care durează circa 3 luni. De aceea pacienta va purta o bustieră care o va ajuta și la menținerea formei sânilor rezultată în urma operației. Mai pot apărea vânătăi (echimoze), o modificare a sensibilității tactile la nivelul sânilor și a areolei mamare temporară (dar poate să nu apară această disestezie la nivelul pielii și areolele).

Pacienta se poate întoarce la serviciu la 10-14 zile postoperator, se poate simți mai obosită sau că obosește mai repede pentru o perioadă de 3-4 săptămâni postoperator. În această perioadă de recuperare trebuie evitată ridicarea de greutăți, exercițiile fizice și sporturile stresante din punct de vedere fizic și înotul.

Cicatricile postoperatorii sunt un lucru inevitabil ce rezultă după orice intervenție chirurgicală, acestea vor fi îngrijite prin aplicarea de geluri siliconice pentru a putea obține în timp cicatrici cât mai estetice, și care ulterior să devină insesizabile. Cicatricile care se văd sunt cea din jurul areolei mamare și o linie verticală până în șantul inframamar. Ele pot deveni puțin vizibile la 12-18 luni de la operație. Acest tip de cicatrici necesită o perioadă mai lungă de maturizare. Pe măsură ce pacienta se îndepărtează de momentul operației gravitatea începe să acționeze asupra sânului și acesta devine frumos, rotunjit și relaxat.

Odată cu operația pacientele pierde câteva kilograme în greutate, lucru ce le motivează pe paciente postoperator.

Această operație schimbă aliura întregului corp.

CE COMPLICAȚII POT APĂREA POSTOPERATOR?

Această operație, ca oricare altă operație, poate fi însoțită de riscuri sau complicații.

Vom aminti câteva posibile complicații postoperatorii:

 • modificarea sensibilității mamelonului
 • modificarea temporară a sensibilității la nivelul sânilor și a areolei mamare,
 • necroza parțială sau completă a mamelonului și areolei mamare,
 • scăderea șanselor de alăptare,
 • infecția postoperatorie,
 • hematoame, seroame
 • necroza grăsoasă (cu apariția unor noduli dureroși  și indurați la nivelul sânului),
 • asimetria sânilor ce poate fi corectată într-o altă intervenție chirurgicală.

ACEASTĂ OPERAȚIE ESTE POTRIVITĂ PENTRU MINE?

Mamoplastia de reducere nu este recomandată tuturor femeilor cu sâni mari. Chirurgul va evalua întregul tablou clinic și starea generală de sănătate și va propune un plan de tratament individualizat pentru nevoile tale ca pacientă.

Mamoplastia de reducere se poate lua în considerare dacă:

 • ești sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic,
 • ai așteptări realiste,
 • sâni tăi au ajuns la maturitate, sunt complet dezvoltați,
 • ești deranjată că sânii tăi sunt prea mari în volum,
 • sânii îți limitează activitățile fizice,
 • prezinți dureri la nivelul spatelui, gâtului și umerilor datorate greutății sânilor tăi.


Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Augmentare mamară cu grăsime

Chirurgia Sanilor

Procedura constă în augmentarea volumului sau reconstrucția conturului sânilor folosind…

Dr. Raluca Moraru

Lifting-ul de sâni

Chirurgia Sanilor

Anti-ageing-ul reprezintă noua frontieră în chirurgia cosmetică și constant apar…