Lifting-ul de sâni

Anti-ageing-ul reprezintă noua frontieră în chirurgia cosmetică și constant apar noi oportunități prin care ne adresăm semnelor îmbătrânirii. În general atenția este focusată asupra feței dar schimbările datorate îmbătrânirii apar și la nivelul sânilor, ca de exemplu pierderea în volum la nivelul sânilor, pierderea tonusului și a elasticității țesutului mamar și inevitabila ptoză a sânilor (sâni lăsați), toate aceste schimbări vor afecta orice femeie într-un anumit moment al vieții. DE CE ALEG PACIENTELE SĂ FACĂ…

Lifting-ul de sâni

Anti-ageing-ul reprezintă noua frontieră în chirurgia cosmetică și constant apar noi oportunități prin care ne adresăm semnelor îmbătrânirii. În general atenția este focusată asupra feței dar schimbările datorate îmbătrânirii apar și la nivelul sânilor, ca de exemplu pierderea în volum la nivelul sânilor, pierderea tonusului și a elasticității țesutului mamar și inevitabila ptoză a sânilor (sâni lăsați), toate aceste schimbări vor afecta orice femeie într-un anumit moment al vieții.

DE CE ALEG PACIENTELE SĂ FACĂ ACEASTĂ OPERAȚIE?

Pacientele aleg să facă o intervenție chirurgicală la nivelul sânului din mai multe motive: pentru a-și crește sau reduce dimensiunea sânilor, pentru a ridica sânii lăsați și pentru a corecta asimetria lor. Când faci această alegere este bine să te cunoști foarte bine pe tine din punct de vedere anatomic și modul în care procesele de îmbătrânire îți afectează țesutul mamar. În timpul perioadei de sarcină sânii se măresc în volum și se pregătesc pentru a produce lapte. Ligamentele suspensoare și pielea sunt destinse iar grăsimea poate fi dizolvată. După naștere și alăptare sânii își pierd forma rotundă și scad mult în volum, devenind lăsați. De asemenea apar o serie de modificări datorate procesului natural de îmbătrânire. Gravitația este prima cauză care face sânii să devină lăsați. De asemenea sânii pierd din volum când apar variații în greutate (scădere în greutate),  iar pielea se poate lăsa și datorită pierderii elasticității acesteia pe măsură ce înaintam în vârstă.

Este important ca în momentul asumării deciziei de a face operația pacienta să fie foarte bine informată în ce constă operația și recuperarea postoperatorie și să aibă așteptări realiste. Toate acestea sunt esențiale pentru a obține un rezultat pozitiv.

CE ÎNSEAMNĂ PTOZĂ MAMARĂ?

Pierderea elasticității pielii și a țesutului conjunctiv asociată cu atrofia involutivă a parenchimului mamar conduce către apariția unui sân căzut, cu formă neplăcută din punct de vedere estetic. Ptoza mamară cu gradele sale se definește prin relația dintre complexul areolo-mamelonar și șanțul inframamar. Clasificarea ptozei mamare a fost făcută de Regnault, în 1974 și cuprinde următoarele grade:

Gradul I – ptoză ușoarămamelonul se află la nivelul sau la 1 cm sub nivelul șanțului inframamar, mamelonul este situat mai sus decât polul inferior al sânului.

Gradul II – ptoză moderată – mamelonul se află la 1-3 cm sub nivelul șanțului inframamar dar încă este mai sus de polul inferior al sânului.

Gradul III – ptoză severă – mamelonul se află la mai mult de 3 cm sub nivelul șanțului inframamar și este situat sub conturul polului inferior al sânului.

Gradul IV – ptoza glandulară sau pseudoptoza – mamelonul rămâne deasupra șanțului inframamar în timp ce aproape tot țesutul mamar se află sub nivelul șanțului submamar, și are aspectul ptozat.

ÎN CE CONSTĂ OPERAȚIA DE MASTOPEXIE?

Mastopexia sau lifting-ul sânilor reprezintă intervenția de ridicare a sânilor pentru inevitabila ptoză (lăsare) datorată gravitației, care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, pierderea tonusului și a elasticității țesutului, scăderea țesutului glandular și reducerea în volum a sânilor. Se realizează redistribuirea și ridicarea țesutului mamar existent, care va umple polul superior al sânului, se practică excizia (îndepărtarea) pielii și în repoziționarea complexului areolo-mamelonar (cu sau fără reducerea diametrului și simetrizarea acestuia. Pentru a răspunde dorințelor pacientei, în această intervenție se poate realiza și augmentarea mamară cu implante.

În funcție de schimbările pe care le-a suferit sânul tău se va alege tipul de operație potrivit pentru tine, în acord cu silueta ta, așteptările tale și anatomia sânului tău.

În termeni chirurgicali operația de ridicare a sânilor sau mastopexia este similară cu operația de reducție mamară din punct de vedere al timpului operator și al localizării cicatricilor la nivelul sânilor, cicatrici ce depind de tehnica chirurgicală aleasă.

Intervenția se desfășoară în anestezie generală și în general durează aproximativ 4 ore.

CUM POT FI PLASATE INCIZIILE LA NIVELUL SÂNULUI?

Alegerea tehnicii operatorii și a tipului de incizii este în strânsă concordanță cu mărimea, forma și gradul de ptoză al sânului și depinde de mărimea și distanța la care se află areola mamară față de punctul superior al sternului.

În general există 3 tipuri de incizii:

 • incizia periareolară în formă de “gogoașă” (doughnut) – două incizii concentrice în jurul areolei
 • incizia prelungită vertical către șanțul inframamar, în formă de “acadea” (lollipop) – incizia din jurul areolei mamare incizia coboară vertical
 • incizia în formă de ”ancoră” sau T-inversat – incizia din jurul areolei mamare prelungită vertical până în șanțul submamar și completată de o incizie orizontală în șanțul inframamar.

CE SE ÎNTÂMPLĂ POSTOPERATOR?

Postoperator pacienta va trebui să poarte o bustieră sau un bandaj elastic pentru a diminua edemul (umflarea) și a stabiliza noua formă a sânilor în perioada de vindecare. De asemenea, trebuie să evite eforturile mari și ridicarea de greutăți. După aproximativ 10-14 zile pacienta se poate întoarce la serviciu și activitățile zilnice,poate simți o oarecare oboseală timp de câteva săptămâni și ar fi indicat să nu se angajeze în activități stresante din punct de vedere fizic.

Unele paciente pot prezenta o pierdere temporară sau o modificare a sensibilității tactile la nivelul mamelonului și a sânului pentru câteva luni postoperator. Pe măsură ce pacienta se îndepărtează de momentul operației edemul sânilor scade treptat în intensitate și cicatricile se maturizează, transformându-se din roșii-violacee în alb-sidefii. Cicatricea din șanțul submamar este ascunsă sub sân și abia perceptibilă vizual, dar liniile de cicatrice sunt permanente. Marea majoritate a cicatricilor ajung să fie abia vizibile cu trecerea timpului cu excepția pacientelor care au tendința de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau cheloide. Timpul de vindecare diferă de la individ la individ, dar în general pacientele sunt atât de mulțumite că sânii nu mai sunt lăsați încât problema cicatricilor rămâne în plan secundar.

CE COMPLICAȚII POT SĂ APARĂ?

Este important ca pacienta să fie conștientă de riscurile și complicațiile ce pot să apară în urma operației de mastopexie.

Pot apărea o serie de complicații ca după orice intervenție chirurgicală:

 • hematoame sau seroame
 • infecția
 • probleme de vindecare la nivelul plăgilor postoperatorii
 • cicatricile inestetice, hipertrofice sau cheloide.

Complicațiile acestui tip de operație:

 • pierderea sensibilității la nivelul mamelonului
 • necroza și pierderea complexului areolo-mamelonar
 • asimetria sânilor
 • necroza lambourilor cutaneo-grăsoane utilizate pentru a recrea sânul
 • pigmentarea permanentă a pielii în locurile unde au fost echimoze
 • asimetria poziției complexului areolo-mamelonar
 • necroza grăsoasă
 • nesatisfacerea rezultatului obținut

CARE ESTE SCOPUL ACESTEI OPERAȚII?

Dacă motivele pentru care pacienta dorește să facă această operație sunt bine întemeiate atunci scopul acestei proceduri este acela de a obține un echilibru între proporțiile corporale și o siluetă feminină cât mai plăcută.

Această intervenție chirurgicală determină creșterea stimei de sine a pacientei și a încrederii în feminitatea ei. După această operație pacientele se simt mult mai confortabil când poartă costumul de baie și redescoperă plăcerea de a nu purta sutien pe sub haine.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Augmentare mamară cu grăsime

Chirurgia Sanilor

Procedura constă în augmentarea volumului sau reconstrucția conturului sânilor folosind…

Dr. Raluca Moraru

Mamoplastia de reducere

Chirurgia Sanilor

Pentru multe femei sâni foarte mari în volum și lăsați…