Microinjecțiile cu toxină botulinică

Tratamentul cu toxină botulinică reprezintă o parte integrantă din programul anti-ageing, și de obicei reprezintă prima aventură a pacientului în lumea procedurilor cosmetice de îmbunătățire a aspectului fizic. Microinjecțiile cu toxină botulinică au ca țintă principală musculatura mimicii (foarte activă) înghețând temporar mișcările mușchilor și prevenind apariția sau accentuarea ridurilor dinamiceDe asemenea, toxina botulinică s-a dovedit eficientă în multe cazuri de migrenă sau cefalee de stress. În plus, reduce cantitatea de transpirație la nivelul axilelor…

Microinjecțiile cu toxină botulinică

Tratamentul cu toxină botulinică reprezintă o parte integrantă din programul anti-ageing, și de obicei reprezintă prima aventură a pacientului în lumea procedurilor cosmetice de îmbunătățire a aspectului fizic.

Microinjecțiile cu toxină botulinică au ca țintă principală musculatura mimicii (foarte activă) înghețând temporar mișcările mușchilor și prevenind apariția sau accentuarea ridurilor dinamiceDe asemenea, toxina botulinică s-a dovedit eficientă în multe cazuri de migrenă sau cefalee de stress. În plus, reduce cantitatea de transpirație la nivelul axilelor în 90% din cazuri pentru o perioadă de 8-10 luni.

Ridurile dinamice sunt determinate de mișcarea musculaturii faciale.Mușchii feței se contractă și pielea supraiacentă se cudează, producând ruperea fibrelor de colagen. Pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea organismului de a reface aceste fibre și de a produce altele noi scade. Ca urmare, ridurile formate rămân pe loc chiar și atunci când musculatura este relaxată.

Acest tip de tratament oferă un grad mare de satisfacție și îmbunătățeste aspectul feței după un singur tratament, reprezentând o alternativă nechirurgicală de tratament a ridurilor dintre sprâncene, de la nivelul frunții și ochilor.

CE ESTE TOXINA BOTULINICĂ?

Toxina botulinică este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Înainte de a fi folosită în tratamentele cosmetice din 1989, toxina a fost utilizată în tratamentul diferitelor spasme sau ticuri nervoase și chiar în tratamentul paraliziei cerebrale la copii de la vârsta de 3 ani.

Se folosește în scop estetic o proteină purificată care blochează temporar transmiterea impulsului nervos la nivelul mușchilor responsabili de producerea ridurilor de expresie la nivelul feței.

Toxină botulinică de tip A este cunoscută pe piața farmaceutică sub denumirea de BOTOX, VISTABEL, DYSPORT.

CUM AR TREBUI SĂ MĂ PREGĂTESC PENTRU UN TRATAMENT CU TOXINĂ BOTULINICĂ?

Programează-te la o consultație și află toate detaliile necesare despre acest tip de tratament înainte de a decide dacă dorești să îl faci.

Înaintea unui tratament injectabil cu toxină botulinică, pacientul trebuie să evite administrarea de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente ce afectează coagularea sângelui (antiplachetare, anticoagulante) (doar dacă au indicație medicală pentru afecțiuni diagnosticate), cu cel puțin două săptămâni  înainte pentru a reduce riscul de echimoze (vânătăi).  La femei trebuie evitată efectuarea tratamentul înainte sau imediat după menstruație când pielea este mai sensibilă la durere și există un risc crescut de sângerare

Pacientul nu trebuie să prezinte acnee activă sau procese inflamatorii active la nivelul feței înainte de injectare.

CE AR TREBUI SĂ AFLI LA CONSULTAȚIE?

Este foarte importantă consultația inițială. Pacientul trebuie să cunoască riscurile asociate cu acest tip de tratament și tipul produsului folosit pentru injectare. Foarte mulți pacienți decid să facă acest tratament fără să știe prea multe despre el. Cunoașterea a cât mai multe lucruri despre procedură este importantă, pentru a știi ce se poate întâmpla dacă tratamentul nu decurge conform planului.

Consultația este importantă pentru a stabili o relație cât mai bună medic-pacient. Pacientul poate cere să vadă poze ale altor pacienți înainte și după tratament, acest lucru ajutându-l să înțeleagă la ce trebuie să se aștepte după tratament. Dar cel mai important este ca pacientul să știe ce produs se va folosi, dacă produsul este testat, are studii clinice în spate și este aprobat de Autoritatea Națională a Medicamentului.

De asemenea pacientul ar trebui să știe cât timp durează rezultatul tratamentului, posibilele reacții adverse ale produsului, la ce rezultat să se aștepte după tratament (poze înainte și după tratament) și ce se întâmplă dacă lucrurile nu merg cum trebuie.

Datorită efectului evident asupra ridurilor și a popularității în creștere a acestui tip de tratament, a devenit una din procedurile foarte des utilizate în programul de înfrumusețare contemporană. Acest fapt poate determina ca pacienții să adopte o atitudine lipsită de griji vizavi de acest tratament, însă pacientul trebuie să fie în cunoștință de cauză despre absolut tot ce înseamnă acest tratament.

CE RIDURI POT TRATA CU TOXINA BOTULINICĂ?

Se folosește pentru tratamentul ridurilor de la nivelul colțurilor ochilor (talpa gâștii), pentru ridurile dintre sprâncene (glabelare) și ridurile de la nivelul frunții. Cu acest tratament se poate obține și un ușor efect de lifting al sprâncenelor.

Toxina botulinică este folosită de mii de femei și un număr tot mai mare de bărbați pentru a-și  corecta aspectul  obosit, expresia împovărată a feței obținând o înfățișare relaxată, odihnită.

Tratamentul cu toxină botulinică tip A este în creștere de la 790 000 de tratamente în 2000 la 6,6 milioane de tratamente în 2014, fiind situată printre primele 5 tratamente minim invazive la ora actuală în lume.

CUM DECURGE O SEDINȚĂ DE TRATAMENT?

Tratamentul constă în efectuarea unor microinjecții la nivelul glabelei (între sprâncene), frunții și colțurile ochilor, pentru a inactiva temporar mușchii responsabili de crearea ridurilor în aceste zone. Durata tratamentul este în jur de 10-15 min, variabil în funcție de numărul de zone tratate. Deoarece bărbații prezintă musculatură mai puternică la nivelul feței necesită injecții mai numeroase și mai multe unități de toxină botulinică.

Procedura nu se desfășoară cu anestezie deoarece acele seringilor cu care se injectează sunt foarte fine iar cantitatea de volum a produsului folosit este foarte mică (microinjecții), ceea ce determină ca tratamentul se fie practic nedureros. Dacă pacientul dorește anestezia zonei respective, se poate aplica gheață sau cremă cu anestezic înaintea tratamentului pentru a scădea disconfortul determinat de durere.

CÂT REZISTĂ EFECTUL BOTOXULUI ÎN TIMP?

Efectul toxinei botulinice nu este vizibil imediat, în zilele următoare tratamentului mușchii se relaxează treptat, uneori după ziua a-3-a , a-4-a, rezultatele devin vizibile. Rezultatul complet îl vedem la 14 zile după tratament, când pacienta revine la control și dacă mai este nevoie se completează tratamentul.

Toxina botulinică este treptat resorbită de organism, de aceea procedura trebuie repetată la 3-5 luni interval pentru a menține rezultatele obținute.

ÎN CE CONSTĂ PERIOADA DE RECUPERARE DUPĂ TRATAMENT?

Activitățile uzuale pot fi reluate imediat după procedură, hiperemia ( roșeața) locală dispare în câteva ore, iar echimozele care pot apare trec în câteva zile.

După injectare, se recomandă ca pacientul să nu se pună în pat sau în poziție orizontală pentru cel puțin 4-5 ore, pentru a preveni difuziunea sau migrarea substanței în arii nedorite de către medic. De asemenea trebuie evitate activitățile fizice excesive sau statul cu capul în jos, aplecat, precum și orice altă activitate care poate crește vascularizația la nivelul feței (evidențiată prin roșeața feței), pentru cel mult 24 de ore. Vor fi evitate spălarea și uscarea cu feon-ul a părului în primele 24 h, consumul de alcool pentru 24 h și ștergerea viguroasă a feței sau masajul facial pentru 48 de ore,

ESTE O PROCEDURĂ SIGURĂ?

Tratamentul cosmetic cu toxină botulinică este o procedură sigură neexistând efecte secundare majore. Toxina botulinică este folosită în tratamentul paraliziei cerebrale la copii cu vârstă de 3 ani pentru ai ajuta pe aceștia să meargă. În ultimii 25 de ani toxina botulinică a fost folosită în tratamentul multor afecțiuni medicale printre care și ticurile nervoase.

CARE SUNT RISCURILE SAU REACȚIILE ADVERSE CE POT ACOMPANIA ACEST TIP DE TRATAMENT?

După tratament poate să apară roșeață, echimoze, edem (umflare) la nivelul locului de injectare, semne care pot dispare în câteva ore, echimozele în câteva zile.

Poate să apară migrenă, cefalee (durere de cap) ce să persiste 24 – 48 de ore, simptome similare răcelii (gripei), probleme respiratorii, ptoză palpebrală (prin paralizia unui mușchi din vecinătate responsabil de deschiderea ochiului), greață, senzație de amorțeală locală. Mai puțin frecvente (<3% din pacienți) sunt durerea facială, dezorientarea , diplopia (vederea dublă).

POT SĂ FAC BOTOX DACĂ SUNT ÎNSĂRCINATĂ SAU ALĂPTEZ?

Ca la majoritatea medicamentelor, nu se recomandă tratamentul cu toxină botulinică în timpul sarcinii sau alăptării.

POATE TOXINA BOTULINICĂ PREVENII TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ ȘI MIGRENELE?

În multe cazuri de migrenă sau cefalee de stress toxina botulinică s-a dovedit eficientă. De asemenea reduce cantitatea de transpirație la nivelul axilelor în 90% din cazuri pentru o perioadă de 8-10 luni.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Tratamentele cu acid hialuronic

Proceduri nonchirurgicale

Aspirația către rotunjimile și conturul feței din tinerețe, strălucirea și…

Dr. Raluca Moraru

Peeling chimic

Proceduri nonchirurgicale

O piele fără defecte reprezintă dorința oricărei femei din lume.…

Dr. Raluca Moraru

Biorevitalizarea pielii

Proceduri nonchirurgicale

Biorevitalizarea reprezintă un tratament anti-ageing ce îmbunătățește sănătatea pielii și…