Otoplastia la bărbați

Procedurile de chirurgie estetică în rândul bărbaților au cunoscut o adevărată explozie. Chirurgia estetică nu mai este un domeniu al femeilor, bărbații doresc din ce în ce mai mult să își îmbunătățească aspectul fizic. Urechile mari și decolate de cap afectează o persoană din 20 și frecvent acest lucru conduce la apariția unui handicap din punct de vedere estetic și psihologic. Într-adevăr urechile proeminente, decolate de cap pot produce dezechilibre în viața celor tineri, determinând…

Otoplastia la bărbați

Procedurile de chirurgie estetică în rândul bărbaților au cunoscut o adevărată explozie. Chirurgia estetică nu mai este un domeniu al femeilor, bărbații doresc din ce în ce mai mult să își îmbunătățească aspectul fizic. Urechile mari și decolate de cap afectează o persoană din 20 și frecvent acest lucru conduce la apariția unui handicap din punct de vedere estetic și psihologic. Într-adevăr urechile proeminente, decolate de cap pot produce dezechilibre în viața celor tineri, determinând pe mulți să apeleze la otoplastie. Urechile proeminente care nu sunt într-un echilibru cu restul trăsăturilor feței atrag atenția, minimalizând aspectul altor trăsături ale feței. Mulți dintre cei cu urechi decolate învață încă de mici să ascundă acest lucru cu ajutorul căciulii, pălăriei sau a coafurii pentru a evita remarcile neplăcute.

CE ESTE OTOPLASTIA?

Otoplastia reprezintă modelarea chirurgicală a formei și poziției urechii externe. Cel mai frecvent se adresează la chirurgul plastician pacienți cu o formă normală a urechii dar depărtată de cap, așa numitele urechi “clăpăuge” sau “decolate”. În această situație otoplastia determină un rezultat bun și satisfăcător pe termen lung pentru pacient, familia acestuia și pentru chirurg. Complexitatea procedurii de otoplastie crește pe măsură ce modificările structurale ale urechii externe sunt mai mari. De asemenea operația se poate adresa unor malformații ale urechii externe sau unor defecte rezultate în urma unor traumatisme la acest nivel. Acest tip de operație se adresează atât adulților cât și copiilor.

EXISTĂ RESTRICȚII LEGATE DE VÂRSTA PACIENTULUI?

Având în vedere că otoplatia reprezintă singura intervenție de chirurgie estetică ce se poate face în copilărie trebuie avut în vedere faptul că relația medic-pacient poate avea de suferit deoarece copilul nu poate să își exprime dorința vizavi de operație, decizia fiind luată de către parinți respectiv bunici. De aceea intervenția se face în jurul vârstei de 6 ani înainte de intrarea la școală a copilului. Există părinți care doresc ca copilul să se poată implica în luarea deciziei de a face operația și atunci se așteptă până la momentul oportun copilului.

OTOPLASTIA AFECTEAZĂ CREȘTEREA URECHII?

Studiile și practica chirurgicală arată că operația nu împiedică procesul de creștere al urechii în cazul copiilor.

ÎN CE CONSTĂ OPERAȚIA?

Intervenția chirurgicală constă într-o incizie cu ajutorul bisturiului, plasată în spatele urechii, se îndepărtează pielea, se expune cartilajului, se remodelează cartilajul concal și se apropie ureche de mastoidă cu ajutorul unor fire de sutură.În cazurile în care o singură ureche este decolată, operația se efectuează la ambele urechi pentru o mai bună simetrie. Operația se desfășoară în anestezie generală sau în anestezie locală cu sedare ușoară.

CUM MĂ RECUPEREZ DUPĂ OPERAȚIE?

Postoperator se poartă un pansament pentru 5-7 zile, firele se suprimă la 10-12 zile de la operație. Pacientul poartă un pansament ușor compresiv pentru a evita formarea de hematoame și o bandă nu foarte strânsă pe timpul nopții, pentru 4-6 săptămâni. Scopul fiind să nu se exercite presiune asupra urechii în timpul zilei, numai în timpul nopții pentru a nu se deforma ureche. Incizia determină apariția unei cicatrici în spatele urechii, cicatrice ce se va estompa în timp. Poate să apară edemul ușor (umflarea urechilor), echimoze (vânătăi) care se remit după aproximativ o săptămână.

CE COMPLICAȚII POT SĂ APARĂ?

Dintre complicațiile otoplastiei putem enumera:

  • hipercorecția chirurgicală,
  • recurența deformării,
  • contururi nenaturale ale urechii,
  • o poziție nearmonioasă privind pacientul din spate, așa numita deformare în “telefon”,
  • infecția locală.

OTOPLASTIA POATE AFECTA AUZUL?

Operația nu afectează auzul.

Așteptările trebuie să fie realiste în ceea ce privește obținerea unei simetrii perfecte.

Acest tip de operație are un efect benefic asupra psihicului pacientului determinând creșterea încrederii în sine.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Rinoplastia la bărbați

Chirurgie Bărbaţi

Rinoplastia este una dintre cele mai provocatoare intervenții chirurgicale estetice…

Dr. Raluca Moraru

Ginecomastia

Chirurgie Bărbaţi

Ginecomastia este a afecțiune prezentă la bărbați, ce presupune creșterea…