Peeling chimic

O piele fără defecte reprezintă dorința oricărei femei din lume. Multe din noi tânjim după tenul luminos al modelelor ce defilează pe podium și într-adevăr nimic nu poate radia sănătate și arăta mai bine decât un tonus al pielii impecabil. În ziua de astăzi suntem binecuvântate cu un întreg arsenal de proceduri, destinate reducerii porilor vizibili, îmbunătățirii tonusului pielii și a strălucirii pielii, de la laser pentru rejuvenare, microderadraziune, biorevitalizare, peeling chimic etc. CE POȚI…

Peeling chimic

O piele fără defecte reprezintă dorința oricărei femei din lume. Multe din noi tânjim după tenul luminos al modelelor ce defilează pe podium și într-adevăr nimic nu poate radia sănătate și arăta mai bine decât un tonus al pielii impecabil.

În ziua de astăzi suntem binecuvântate cu un întreg arsenal de proceduri, destinate reducerii porilor vizibili, îmbunătățirii tonusului pielii și a strălucirii pielii, de la laser pentru rejuvenare, microderadraziune, biorevitalizare, peeling chimic etc.

CE POȚI TRATA CU UN PEELING?

Peeling-ul poate reda strălucire pielii prin ștergerea ridurilor fine și îmbunătățirea aspectului ridurilor profunde, a celor verticale din jurul gurii, a celor fine de la colțul ochilor. Poate trata cicatricile de acnee și de varicelă, rozacea și petele pigmentare de la nivelul pielii, leziuni precanceroase tegumentare. Soluțiile cu acid lactic pot trata keratoza pilaris.

CE ESTE PEELING-UL CHIMIC?

Peeling-ul constă în aplicarea unor soluții chimice ce penetrează suprafața pielii,  cu concentrații diferite ale acidului, ce determină descuamarea celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii și stimulează producerea de colagen și elastină la nivelul pielii.

Ingredientele ce compun soluțiile pentru peeling includ o gama variată de substanțe, de la extracte din plante până la agenți chimici sintetici, fapt oglindit și în efectele obținute de la ușoară strălucire la ștergerea ridurilor. Peeling-urile naturale produc efecte ușor vizibile și afectează numai straturile superficiale ale pielii.

Acizii folosiți constituie o gamă largă de la alpha hidroxiacizi și acid salicilic la acizi mult mai puternici ca acidul tricloroacetic și fenol care au putere diferită de a penetra straturilor pielii, pentru o patologie specifică.

Peeling-urile cu alpha-hydroxiacizi (AHA) pot fi utilizate pentru aproape toate tipurile de piele. Dintre alpha-hidroxiacizi se folosesc acidul lactic și glicolic pentru a trata uscăciunea pielii și îmbunătățirea texturii acesteia. Acest tip de peeling este unul superficial, un singur tratament poate să dea un aspect radios al pielii, iar repetarea tratamentul poate avea rezultate asupra ridurilor, poate îmbunătăți textura pielii și  reduce efectelor soarelui asupra tenului.

Peeling-urile cu beta-hydroxiacizi (BHA) folosesc acidul salicilic pentru a accelera procesul de descuamare a celulelor pielii și a îmbunătăți aspectul pielii pătate.

Peeling-ul cu acid tricloroacetic (TCA) poate fi folosit ca peeling superficial, mediu sau profund în funcție de concentrația acidului și de metoda de aplicare. Se poate aplica la nivelul feței, gâtului, mâinilor, pe diverse pete pigmentare tegumentare (efectul de albire este mai mic decât cel al fenolului, de aceea îi este preferat).

Peeling-ul cu acid carbolic (fenol) este un peeling profund, indicat pentru pielea cu riduri adânci, în special ridurile verticale de la nivelul buzei superioare.De asemenea corectează probleme de pigmentare ale pielii, pete pigmentare ce apar odată cu îmbătrânirea, leziuni precanceroase ale pielii. Determină o albire permanentă a pielii ce lasă o linie de demarcație între zona tratată și cele netratate, de aceea e nevoie de un tratament la nivelul întregii fețe. Dezavantajul în cazul petelor pigmentare este că trebuie să porți machiaj pentru a uniformiza culoarea cu zonele netratate. Fenolul în concentrații obișnuite nu poate fi folosit la nivelul pielii gâtului, însă variațiile de formulă, soluția tamponată sau cu concentrație mai mică, permit extinderea folosirii acestuia și în alte zone ale pielii. Soluțiile tamponate de fenol constituie o alternativă mai comodă pentru pacient, pielea se vindecă mai repede decât un peeling standard cu fenol.

În mod normal cu cât acidul este mai puternic cu atât penetrează mai adânc straturile pielii și reacțiile posttratament sunt mult mai severe

CE AR TREBUI SĂ AFLI LA CONSULTAȚIA CE PRECEDE UN PEELING?

La consultația trebuie să îți găsești răspuns la toate întrebările tale legate de peeling. Medicul va evalua starea de sănătate a pielii tale, veți discuta despre așteptările tale vizavi de acest tip de tratament și îți va revizui trecutul medical (dacă ai probleme de sănătate).

În timpul consultației, medicul va examina cu atenție pielea de la nivelul feței pentru a stabili ce tipul de piele, severitatea leziunilor existente, petele pigmentare prezente, adâncimea cicatricilor de acnee, ridurile fine și profunde etc. Va fi revizuit întregul trecut medical, bolile prezente sau din antecedente, alergiile la medicamente și nu numai, tratamentele urmate, intervențiile chirurgicale, medicația care o ei în prezent, dacă ai făcut tratamente cu raze X la nivelul feței, dacă ai mai făcut peeling-uri chimice, dacă folosești în prezent sau ai folosit aplicații topice la nivelul feței cum ar fi ROACCUTANE, RETIN A, TRETINOIN. Pentru siguranța ta este necesară o expunere cât mai detaliată a antecedentelor medicale

CARE ESTE CEA MAI POTRIVITĂ PERIOADĂ PENTRU PEELING?

Dacă ai nevoie de un peeling cea mai potrivită perioadă din an este iarna. Indiferent de tehnica folosită, pielea după tratament este sensibilă, de culoare roz sau chiar roșie și dacă este expusă la soare poate deveni maronie sau hiperpigmentată.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU UN PEELING CHIMIC?

Înainte de peeling pielea nu trebuie să fie agresată – nu se face după pensat, aplicarea de ceară, tratament cosmetic de scoaterea punctelor negre – și nici nu trebuie să aibă acnee activă sau coșuri, deoarece acești factori pot conduce la apariția de cicatrici posttratament.

Pacientul trebuie să fie sănătos, să nu fie răcit, fără probleme stomatologice, otită, rinită, sinuzită, erupție herpetică la nivelul feței. Dacă există antecedente de erupții herpetice se face provilaxia acestora prin administrarea de Aciclovir, Vautrex.

De obicei se recomandă acordarea câtorva zile libere, timp în care tegumentul feței se descuamează.

CE SIMȚI CÂND FACI UN PEELING CHIMIC?

Soluția de acid (AHA sau TCA) aleasă este aplicată la nivelul feței cu ajutorul unui tampon de vată ( tip bețișor de ureche), evitând zona ochilor, spâncenele și buzele. În timpul aplicării acidului la nivelul feței simți o senzație de usturime ce dispare în aproximativ 10 secunde după aplicarea cremei ce neutralizează acidul. Această cremă nu se îndepărtează de la nivelul feței prin spălare 24 de ore. Apoi se acoperă fața cu un strat gros de vaselină. După tratament începe să se exfolieze pielea pe măsură ce straturile noi de piele se formează.

Peeling-ul profund la nivelul întregii fețe durează aproximativ 1-2 ore, dacă se tratează numai ridurile din jurul gurii 30 min. Se poate face în anestezie generală sau sedare intravenoasă.  Presupune acoperirea cu o mască a feței sau cu bucăți de bandă adezivă ocluzivă respectând zona ochilor și a gurii.

Peeling-urile pot fi destul de agresive, de aceea este necesară o evaluare a pielii la consultație pentru stabili tipul de peeling cel mai potrivit pentru tine și ce se poate întâmpla dacă apare vreo reacție alergică.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ TRATAMENT?

După tratament pielea este uscată, fața ușor tumefiată, roșie iar după câteva zile fața devine roz, edemul se remite, începe să se exfoliează până la o săptămână după aplicarea acidului, lăsând în urmă piele nouă ușor rozalie. Pielea va fi acoperită cu vaselină sau alte unguente de protecție recomandate de medic. În cazul peeling-ului profund pansament, bandă adezivă ocluzivă.. Este posibil să simți ca o arsură solară, pielea feței fiind sensibilizată.

Tratamentul se poate repeta la un interval de 2 săptămâni, până se obține rezultatul dorit.Perioda de vindecare este individuală, fiecare din noi de vindecăm în mod particular.

CE NU TREBUIE SĂ FACI DUPĂ UN PEELING?

Bărbații trebuie să nu își radă barba pentru câteva zile. Timp de 7-10 zile pielea se exfoliază. Pielea poate rămâne roz pentru câteva săptămâni sau luni (după peeling profund). Machiajul se poate aplica după 2-3 săptămâni, în funcție de profunzimea peeling-ului.

Pacienții trebuie să evite expunerea la soare și trebuie să aplice cremă cu factor de protecție solară 50%. Este de evitat și expunerea la ultraviolete (solar), utilizarea piscinelor comune, a sălilor de sport, saunelor precum și masajul sau tratamentele faciale.

CE EFECTE ADVERSE POT SĂ APARĂ?

Peeling-ul chimic este în general un tratament sigur, însă pot apărea o serie de reacții adverse. Dintre acestea amintesc:

  • infecții
  • vindecare vicioasă
  • reacții alergice
  • posibilă erupție herpetică
  • cicatrici hipertrofice
  • modificări de culoare a pielii, pete pigmentare, pigmentări anormale
  • pete albe după peeling profund
  • pori pot să pară mai mari și pielea să nu se întindă după tratament
  • anumite patologii ale pielii feței pot să nu răspundă la tratamentul cu peeling.

Se impune evitarea expunerii la soare, aplicarea cremei de protecție solară și purtarea unei pălării cu boruri largi, dacă zona ochilor a fost tratată purtarea de ochelari de soare. Prudență după mai multe peeling-uri la spălarea cu apă clorinată.

După peeling pielea dumneavoastră va continua să îmbătrânească. Ridurile vor reapărea după un interval de tip, dar pentru o perioadă pielea dumneavoastră va avea un aspect mai tânăr, va fi fresh, cu o textură și un tonus bun.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Tratamentele cu acid hialuronic

Proceduri nonchirurgicale

Aspirația către rotunjimile și conturul feței din tinerețe, strălucirea și…

Dr. Raluca Moraru

Biorevitalizarea pielii

Proceduri nonchirurgicale

Biorevitalizarea reprezintă un tratament anti-ageing ce îmbunătățește sănătatea pielii și…