Rinoplastia la bărbați

Rinoplastia este una dintre cele mai provocatoare intervenții chirurgicale estetice de la nivelul feței din punct de vedere al chirurgului. Este complicată deoarece trebuie păstrat un fin echilibru între dorințele estetice și necesitățile funcționale ale pacientului. Acest deziderat are nevoie de abilitățile tehnice ale chirurgului și un ochi format pentru a creea frumosul. Chirurgia de remodelare a nasului a devenit o intervenție din ce în ce mai practicată la bărbați. În general bărbații se adresează acestui…

Rinoplastia la bărbați

Rinoplastia este una dintre cele mai provocatoare intervenții chirurgicale estetice de la nivelul feței din punct de vedere al chirurgului. Este complicată deoarece trebuie păstrat un fin echilibru între dorințele estetice și necesitățile funcționale ale pacientului. Acest deziderat are nevoie de abilitățile tehnice ale chirurgului și un ochi format pentru a creea frumosul.

Chirurgia de remodelare a nasului a devenit o intervenție din ce în ce mai practicată la bărbați. În general bărbații se adresează acestui tip de chirurgie deoarece prezintă în antecedente traumatisme la nivelul nasului rezultate în urma unor accidente sau sporturi de contact, ce au avut loc în copilarie, adolescență sau prima tinerețe, evenimente ce și-au pus amprenta asupra aspectului estetic al nasului și  afectează funcția respiratorie.

CE POȚI OBȚINE CU AJUTORUL RINOPLASTIEI?

Scopul  rinoplastiei este acela de a balansa fizionomia feței, de a realiza o proporție ideală a profilului asfel încât celelalte trăsături mai expresive ale feței cum ar fi ochii, sprâncenele și gura să fie puse în evidență

Rinoplastia poate să reducă dimensiunea globală a nasului sau se pot modifica numai dimensiunea și forma nărilor, a vârfului nasului, îndepărtarea cocoașei ( bosei) de pe fața dorsală a nasului, corecția unghiului nazo-labial (pentru a obține un nas în vânt), deasemenea rinoplastia poate corecta defecte ale nasului din naștere sau defecte rezultate după traumatisme ale nasului (fracturi de piramidă nazală).

CE BENEFICII POATE SĂ ADUCĂ ACEST TIP DE OPERAȚIE?

Nasul reprezintă unitatea estetică centrală a feței și are dublu rol estetic și funcțional (respirator). Este un organ important și complicat în același timp; nasul este important pentru simțul mirosului, reprezintă partea de început a tractului respirator, este camera de rezonanță pentru voce, este poarta de intrare și ieșire pentru toate sinusurile și se află într-o strânsă legătură cu creierul și ochii. Dacă funcția nasului este afectată, calitatea vieții este influențată în mod semnificativ.

Deoarece nasul reprezintă trăsătura fizică cea mai importantă a feței, o mică imperfecțiune poate avea un impact negativ foarte mare asupra întregii fețe. Din fericire chirurgia plastică deține o serie de tehnici ce pot corecta imperfecțiunile nasului și pot reda un nas frumos din punct de vedere estetic și în armonie cu restul feței.

POT SĂ RESPIR MAI UȘOR DUPĂ RINOPLASTIE?

Dacă la examinarea pacientului se constată prezența unei deviații de sept, ce poate fi motivul obstrucției nazale, în același timp operator se pot corecta atât aspectul estetic (rinoplastie) cât și obstrucția nazală (deviația de sept).

CUM ARATĂ CANDIDATUL IDEAL PENTRU RINOPLASTIE?

Candidatul ideal trebuie să fie un bărbat sănătos din punct de vedere fizic și psihic, ce are așteptări realiste de la operație și este interesat să își îmbunătățească aspectul estetic sau funcția nasului. De obicei pacientul este tânăr, după ce procesul de creștere a încetat.

EXISTĂ RESTRICȚII LEGATE DE VÂRSTA PACIENTULUI?

Rinoplastia trebuie efectuată în momentul în care procesul de creștere al feței și nasului este încheiat, adică la 18 ani.

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CONSULTAȚIE?

La consultație chirurgul plastician discută cu tine despre operație, despre riscurile și limitările acestei intervenții, costurile procedurii, așteptările și dorințele tale vizavi de operație, despre perioada de recuperare. Chirurgul îți va examina nasul și te va ajută să te pregătești mental și fizic pentru operație. Dacă există nelămuriri vizavi de anumite aspecte ale operației sau ale perioadei de recuperare, roagă-l pe medicul chirurg să îți explice ceea ce nu înțelegi.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU OPERAȚIE?

 • dacă ești fumător renunță la fumat cu 3 săptămâni înainte și după operație, fumatul încetinește procesul de vindecare, poate crește riscul de infecție locală la nivelul operației
 • dormi suficient de mult în nopțile dinaintea operației, un corp odihnit se recuperează mai repede
 • bea apă pentru a fi hidratat, pielea bine hidratată este mai elastică și se vindecă mai repede
 • aranjează ca cineva să stea cu tine sau să treacă pe la tine în zilele de după operație
 • mâncare preparată și cumpărăturile făcute înainte de operație deoarece pentru câteva zile stai la domiciliu
 • aranjează-ți patul să dormi cu capul ridicat la 30 de grade

CE ESTE RINOPLASTIA DESCHISĂ ȘI RINOPLASTIA ÎNCHISĂ?

Tehnicile de sculptură a nasului diferă în funcție de obiectivele pacientului, tehnica aleasă de chirurg și proprietățile funcționale ale nasului. Până în anul 1970 rinoplastia se practica exclusiv prin abord intranazal, tehnică numită “rinoplastie închisă”.

În 1973 DR Wilfred S Goodman a determinat o schimbare a tehnicii de abordare a rinoplastiei prin publicarea articolului ” External approach to Rhinoplasty”  ceea ce a condus la așa numita ” rinoplastie deschisă”. Tehnica a devenit din ce în ce mai populară din 1980,  Dr Jack P Gunter a încurajat folosirea ei în rinoplastiile secundare.

În ziua de astăzi ambele tehnici sunt practicate de către chirurgii plasticieni, fiecare dintre ale având avantajele și dezavantajele sale. Deși ambele tehnici au același scop de a mării sau reduce dimensiunile nasului, diferă în primul rând prin modalitatea de abordare a structurilor nasului.

Rinoplastia deschisă presupune plasarea unei mici incizii la nivelul columelei (structura ce separă cele două narine) ce se prelungește în interiorul nasului cu alte incizii. Pielea de pe suprafața nasului se ridică cu grijă, permițând chirurgului să lucreze la nivelul cartilajelor și țesutul din interiorul nasului. Deoarece structura osteo-cartilaginoasă a nasului este expusă, chirurgul are vizibilitate mai bună a structurilor comparativ cu tehnica “închisă” și poate corecta cu mai mare precizie ceea ce și-a propus. Acest tip de operație reprezintă o opțiune pentru cazurile mai dificile sau  rinoplastia secundară, conduce către o formă mai stabilă și rezultate mai bune postoperator. Incizia de la nivelul columelei lasă o mică cicatrice, ce devine abia vizibilă la un an postoperator (excepție pacienții predispuși la cicatrizare vicioasă).

Rinoplastia închisă constă în efectuarea unor incizii în interiorul narinelor, se practică atunci când se dorește corecția unor defecte mici. Atât cartilaj cât și os pot fi îndepărtate cu această tehnică. Timpul operator este mai scurt, în mod normal durează 1-2h. Cicatricile sunt în interiorul nasului, nu sunt vizibile. Deși conturul nasului poate fi remodelat cu tehnica închisă, cazurile complexe nu pot fi tratate la fel de eficient ca prin tehnica deschisă.

CE TIP DE ANESTEZIE SE VA FOLOSI?

În mod normal acest tip de operație se practică în anestezie generală, dar se poate realiza și în anestezie locală dacă pacientul are o anumită preferință vizavi de tipul de anestezie folosită.

CE REPREZINTĂ TAMPONAMENTUL NAZAL ANTERIOR?

Tamponamentul nazal anterior constă în plasarea unor tampoane la nivelul nărilor, la sfârșitul operației, cu scopul de a susține noua structură a nasului și a preveni sângerarea. Tamponamentul se suprimă la 48-72 h postoperator. Deși acesta previne apariția unor complicații (sângerarea), crește disconfortul pacientului care astfel este nevoit să respire numai pe gură, nasul fiind obstruat.

RINOPLASTIA ESTE DUREROASĂ?

Marea majoritate a pacienților resimt durere ușoară până la moderată pentru câteva zile, durere care cedează la administrarea de paracetamol.

VOI AVEA OCHII VINEȚI DUPĂ OPERAȚIE?

Echimozele periorbitare (vânătăile) pot să apară până la 72 h postoperator, și pot persista până la 10 zile, ulterior devenind verzui, apoi galbene. Există produse de make-up care să camufleze echimozele.

CÂT TIMP VA FI UMFLAT NASUL?

Edemul perioperator se resoarbe în mare parte (80%) în prima și a doua săptămână postoperatorie, după această perioadă se resoarbe mult mai lent până la 2 luni după intervenție. Un grad de edem putând să persiste până la 1 an postoperator.

CÂND POT SĂ VĂD REZULTATUL RINOPLASTIEI?

Rezultatul rinoplastiei nu este unul imediat, nasul devine din ce în ce mai bine definit pe parcursul primului an după operație, de aceea ideal este să aștepți să treacă această perioadă ca să vezi rezultatul final.

DE CE ESTE NEVOIE DE UN AN ÎNTREG PENTRU A VEDEA REZULTATUL FINAL?

Pe parcursul primului an postoperator structurile anatomice ale nasului se vor adapta la schimbările chirurgicale pe care le-au suferit. Un grad de edem poate să persiste până la un an după intervenție. Țesuturile se vindecă și din ferme indurate devin suple, elastice.

CARE SUNT RISCURILE RINOPLASTIEI?

Dintre complicațiile ce pot apare după operația de rinoplastie amintesc:

 • infecția
 • sângerări nazale
 • edemul
 • echimozele
 • senzația de amorțeală la nivelul nasului
 • reacții secundare la anestezie
 • necesitatea unei rinoplastii secundare.

CÂT DUREAZĂ PERIOADA DE RECUPERARE?

Imediat după terminarea operației se aplică o atelă la nivelul nasului ce va susține noua formă a acestuia. Atelă va fi purtată 10-12 zile postoperator, apoi numai noaptea pentru 6-8 săptămâni. De obicei, după prima săptămână postoperator durerea, edemul, echimozele, disconfortul se remit în mare parte, dar va fi nevoie de 4-6 săptămâni pentru a te simți complet recuperat. La serviciu pacienții se pot întoarce după 2 săptămâni de la intervenție.

RINOPLASTIA POATE FI ȘI NON-CHIRURGICALĂ?

Procedurile non-chirurgicale de corecție a micilor imperfecțiuni ale nasului au cunoscut un avânt considerabil în ultimul timp, astfel materialele de umplerere dermică (filler) temporare pot ajuta pacienții să își îmbunătățească aspectul nasului fără chirurgie.

Rinoplastia non-chirurgicală poate corecta deformări minime ale nasului, depresiuni, asimetri, nasul în “șa”, de asemenea reprezintă o alternativă bună de a face corecții după operația de rinoplastie atunci când rezultate nu sunt chiar cele dorite. Această procedură este rapidă, nu necesită anestezie, spitalizare, cele mai multe filler-e vor determina ușoară roșeață la locul de injectare, zona va fi mai fermă, ușor indurată pentru câteva zile, poată să apară edem, echimoze.

CE ESTE RINOPLASTIA SECUNDARĂ?

Rinoplastia secundară reprezintă una dintre cele mai dificile proceduri de chirurgie estetică deoarece presupune revizia unei proceduri anterioare de la nivelul nasului.

Chiar și în mâinile celui mai priceput chirurg plastician operația de rinoplastie poate necesita revizii în 5-12% din cazuri. Pot fi necesare modificări minore uneori, alteori modificări majore. Rezultatul poate fi influențat de prea mult sau prea puțin suport osos sau cartilaginos îndepărtat, obținându-se un nas prea mare sau prea mic pentru fața pacientului.

Tehnica operatorie folosită pentru rinoplastia secundară diferă de la pacient la pacient și depinde de scopul pentru care se face intervenția, ce dorește să corecteze operatorul. Grefele cartilaginoase trebuie amplasate în așa fel încât să creeze un aspect estetic bun iar dificultățile legate de respirație, datorate rinoplastiei anterioare, să fie corectate. Rinoplastia secundară este mai dificil de realizat și datorită prezenței țesutului cicatricial, disecția țesuturilor fiind îngreunată. Acest tip de operație este indicat să se facă la cel puțin un an postoperator după prima intervenție.

Indiferent de tehnica adoptată, rinoplastia poate determina schimbări importante nu doar la nivelul nasului ci la întreaga față în ansamblu.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Ginecomastia

Chirurgie Bărbaţi

Ginecomastia este a afecțiune prezentă la bărbați, ce presupune creșterea…

Dr. Raluca Moraru

Otoplastia la bărbați

Chirurgie Bărbaţi

Procedurile de chirurgie estetică în rândul bărbaților au cunoscut o…