Rinoplastia

Rinoplastia reprezintă una din procedurile chirurgiei estetice cel mai des solicitată și practicată. Această procedură îmbunătățește nu doar aspectul nasului ci a întregii fețe. Această operație crește încrederea în sinele propriu la aceste persoane care toata viața s-au plâns vizavi de forma și dimensiunea nasului lor. Câteodată modificări minime în aspectul nasului pot determina modificări semnificative ale fizionomiei feței în ansamblu, de aceea această operație e considerată una dintre cele mai dificile din punctul de…

Rinoplastia

Rinoplastia reprezintă una din procedurile chirurgiei estetice cel mai des solicitată și practicată. Această procedură îmbunătățește nu doar aspectul nasului ci a întregii fețe. Această operație crește încrederea în sinele propriu la aceste persoane care toata viața s-au plâns vizavi de forma și dimensiunea nasului lor.

Câteodată modificări minime în aspectul nasului pot determina modificări semnificative ale fizionomiei feței în ansamblu, de aceea această operație e considerată una dintre cele mai dificile din punctul de vedere al intervențiilor estetice.Acest tip de operație necesită menținerea unui echilibru între conservarea unui suport anatomic stabil și crearea unui aspect plăcut din punct de vedere estetic.

ÎN CE CONSTĂ SUCCESUL UNEI RINOPLASTII?

Succesul unei rinoplastii primare constă într-o pregătire preoperatorie foarte riguroasă, analiza corectă, diagnosticul clinic dar mai ales identificarea foarte exactă a așteptărilor pacientului de la această operație și a planului operator al chirurgului,  în ce constă perioada de recuperare postoperatorie (purtarea unui tamponament nazal în primele 2-3 zile postoperator, a unei atele conformatoare pe dorsul nasului pentru o perioada de 14 zile și ulterior noaptea pentru o perioadă de câteva luni) toate acestea reprezintă fundația pentru a obține un succes în ceea ce privește acest tip de intervenție chirurgicală atât pentru pacient cât și pentru chirurg.

Așa cum două nasuri nu sunt identice la fel și rinoplastia nu este identică la fiecare pacient, este o operație individualizată pentru fiecare pacient în parte astfel încât rezultatul final să conducă atât la un nas frumos din punct de vedere estetic, în echilibru cu celelalte trăsături ale feței dar și la un nas cu funcție respiratorie normală.

Cheia succesului în cazul rinoplastiei o constituie o foarte bună comunicare între medic și pacient, ambii trebuind să fie foarte sinceri unul cu celălalt în ceea ce privește dorințele realiste și rezultatul care poate fi obținut.

CE POȚI OBȚINE CU AJUTORUL RINOPLASTIEI?

Scopul  rinoplastiei este acela de a balansa fizionomia feței, de a realiza o proporție ideală a profilului asfel încât celelalte trăsături mai expresive ale feței cum ar fi ochii, sprâncenele și gura să fie puse în evidență

Rinoplastia poate să reducă dimensiunea globală a nasului sau se pot modifica numai dimensiunea și forma nărilor, a vârfului nasului, îndepărtarea cocoașei ( bosei) de pe fața dorsală a nasului, corecția unghiului nazo-labial (pentru a obține un nas în vânt), deasemenea rinoplastia poate corecta defecte ale nasului din naștere sau defecte rezultate după traumatisme ale nasului (fracturi de piramidă nazală).

CE BENEFICII POATE SĂ ADUCĂ ACEST TIP DE OPERAȚIE?

Nasul reprezintă unitatea estetică centrală a feței și are dublu rol estetic și funcțional (respirator), este un organ important și complicat în același timp; nasul este important pentru simțul mirosului, reprezintă partea de început a tractului respirator, este camera de rezonanță pentru voce, este poarta de intrare și ieșire pentru toate sinusurile și se află într-o strânsă legătură cu creierul și ochii. Dacă funcția nasului este afectată, calitatea vieții este influențată în mod semnificativ.

Deoarece nasul reprezintă trăsătura fizică cea mai importantă a feței, o mică imperfecțiune poate avea un impact negativ foarte mare asupra întregii fețe. Din fericire chirurgia plastică deține o serie de tehnici ce pot corecta imperfecțiunile nasului și pot reda un nas frumos din punct de vedere estetic și în armonie cu restul feței.

POT SĂ RESPIR MAI UȘOR DUPĂ RINOPLASTIE?

Dacă la examinarea pacientului se constată prezența unei deviații de sept, ce poate fi motivul obstrucției nazale, în același timp operator se pot corecta atât aspectul estetic (rinoplastie) cât și obstrucția nazală (deviația de sept).

CUM ARATĂ CANDIDATUL IDEAL PENTRU RINOPLASTIE?

Candidatul ideal trebuie să fie sănătos din punct de vedere fizic și psihic, ce are așteptări realiste de la operație și este interesat să își îmbunătățească aspectul estetic sau funcția nasului. De obicei este tânăr, după ce procesul de creștere a încetat.

EXISTĂ RESTRICȚII LEGATE DE VÂRSTA PACIENTULUI?

Rinoplastia trebuie efectuată în momentul în care procesul de creștere a structurilor osteo – cartilaginoase de la nivelul feței și nasului este încheiat.Această intervenție poate fi făcută oricând începând cu vârsta de 18 ani.

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CONSULTAȚIE?

La consultație chirurgul plastician discută cu tine despre operație, despre riscurile și limitările acestei intervenții, costurile procedurii, așteptările și dorințele tale vizavi de operație, despre perioada de recuperare. Chirurgul îți va examina nasul și te va ajută să te pregătești mental și fizic pentru operație.

Concomitent cu consultația pentru remodelarea formei nasului se verifică dacă coexistă și o problemă respiratorie obstructivă, mai exact o deviație de sept nazal, fapt ce trebuie cercetat prin investigații imagistice (radiografie piramidă nazală) și un consult la medicul ORL-ist. Dacă este prezentă și o deviație de sept aceasta poate fi corectată în același timp operator cu rinoplastia.

Dacă există nelămuriri vizavi de anumite aspecte ale operației sau ale perioadei de recuperare, roagă-l pe medicul chirurg să îți explice ceea ce nu înțelegi.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU OPERAȚIE?

 • dacă ești fumător renunță la fumat cu 3 săptămâni înainte și după operație, fumatul încetinește procesul de vindecare, poate crește riscul de infecție locală la nivelul operației
 • dormi suficient de mult în nopțile dinaintea operației, un corp odihnit se recuperează mai repede
 • bea apă pentru a fi hidratat, pielea bine hidratată este mai elastică și se vindecă mai repede
 • aranjează ca cineva să stea cu tine sau să treacă pe la tine în zilele de după operație
 • mâncare preparată și cumpărăturile făcute înainte de operație deoarece pentru câteva zile stai la domiciliu
 • aranjează-ți patul să dormi cu capul ridicat la 30 de grade

CE ESTE RINOPLASTIA DESCHISĂ ȘI RINOPLASTIA ÎNCHISĂ?

Tehnicile de sculptură a nasului diferă în funcție de obiectivele pacientului, tehnica aleasă de chirurg și proprietățile funcționale ale nasului. Până în anul 1970 rinoplastia se practica exclusiv prin abord intranazal, tehnică numită “rinoplastie închisă”.

În 1973 DR Wilfred S Goodman a determinat o schimbare a tehnicii de abordare a rinoplastiei prin publicarea articolului ” External approach to Rhinoplasty”  ceea ce a condus la așa numita ” rinoplastie deschisă”, tehnică ce a devenit din ce în ce mai populară din 1980,  Dr Jack P Gunter încurajând folosirea ei în rinoplastiile secundare.

Tendința în rinoplastia modernă a fost de trecere de la tehnicile ablative ce constau în reducerea scheletului osteocartilaginos al nasului la tehnicile consevative în care se doreste păstrarea elementelor anatomice cu evitarea exciziilor cartilaginoase, augmentarea ariilor deficiente, suturi cartilaginoase pentru a corecta deformările și restabilirea suportului structural.

În ziua de astăzi ambele tehnici sunt practicate de către chirurgii plasticieni, fiecare dintre ale având avantajele și dezavantajele sale. Deși ambele tehnici au același scop de a mării sau reduce dimensiunile nasului, diferă în primul rând prin modalitatea de abordare a structurilor nasului.

Rinoplastia deschisă presupune plasarea unei mici incizii la nivelul columelei (structura ce separă cele două narine) ce se prelungește în interiorul nasului cu alte incizii. Pielea de pe suprafața nasului se ridică cu grijă, permițând chirurgului să lucreze la nivelul cartilajelor și țesutul din interiorul nasului. Deoarece structura osteo-cartilaginoasă a nasului este expusă, chirurgul are vizibilitate mai bună a structurilor comparativ cu tehnica “închisă” și poate corecta cu mai mare precizie ceea ce și-a propus. Acest tip de operație reprezintă o opțiune pentru cazurile mai dificile, ca și rinoplastie secundară, când sunt necesare grefoane cartilaginoase, conduce către o formă mai stabilă și rezultate mai bune postoperator. Incizia de la nivelul columelei lasă o mică cicatrice, ce se devine abia vizibilă la un an postoperator (excepție pacienții predispuși la cicatrizare vicioasă).

Rinoplastia închisă constă în efectuarea unor incizii în interiorul narinelor, se practică atunci când se dorește corecția unor defecte mici, atât cartilaj cât și os pot fi îndepărtate cu această tehnică, timpul operator este mai scurt, în mod normal durează 1-2h. Cicatricile sunt în interiorul nasului, nu sunt vizibile. Deși conturul nasului poate fi remodelat cu tehnica închisă, cazurile complexe nu pot fi tratate la fel de eficient ca și tehnica deschisă.

Deasemenea rinoplastia modernă a însemnat trecerea de la rinoplastia închisă la rinoplastia deschisă, cele mai multe procedurii fiind acum executate prin rinoplastie deschisă.

CE TIP DE ANESTEZIE SE VA FOLOSI?

În mod normal acest tip de operație se practică în anestezie generală, dar se poate realiza și în anestezie locală, dacă pacientul are o anumită preferință vizavi de tipul de anestezie folosit, după intervenția chirurgicală pacientul rămâne în clinică în ziua operație și pleacă acasă a doua zi dimineață.

CE REPREZINTĂ TAMPONAMENTUL NAZAL ANTERIOR?

Tamponamentul nazal anterior constă în plasarea unor tampoane la nivelul nărilor la sfârșitul operației, cu scopul de a susține noua structură a nasului și a preveni sângerarea. Tamponamentul se suprimă la 48-72 h postoperator, deși acesta previne apariția unor complicații (sângerarea), crește disconfortul pacientului care astfel este nevoit să respire numai pe gură deoarece nasul este obstruat.

RINOPLASTIA ESTE DUREROASĂ?

Marea majoritate a pacienților resimt durere ușoară până la moderată pentru câteva zile, durere care cedează la administrarea de paracetamol.

VOI AVEA OCHII VINEȚI DUPĂ OPERAȚIE?

Echimozele periorbitare (vânătăile) pot să apară până la 72 h postoperator, și pot persista până la 10 zile, ulterior devenind verzui, apoi galbene. Există produse de make-up care să camufleze echimozele.

CÂT TIMP VA FI UMFLAT NASUL?

Edemul perioperator se resoarbe în mare parte (80%) în prima și a doua săptămână postoperatorie, după această perioadă se resoarbe mult mai lent până la 2 luni după intervenție, un grad de edem putând să persiste până la 1 an postoperator.

CÂND POT SĂ VĂD REZULTATUL RINOPLASTIEI?

Rezultatul rinoplastiei nu este unul imediat, nasul devine din ce în ce mai bine definit pe parcursul primului an după operație, de aceea ideal este să aștepți să treacă această perioadă ca să vezi rezultatul final.

DE CE ESTE NEVOIE DE UN AN ÎNTREG PENTRU A VEDEA REZULTATUL FINAL?

Pe parcursul primului an postoperator structurile anatomice ale nasului se vor adapta la schimbările chirurgicale pe care le-au suferit, un grad de edem poate să persiste până la un an după intervenție, țesuturile se vindecă și din ferme indurate devin suple, elastice.

CARE SUNT RISCURILE RINOPLASTIEI?

Dintre complicațiile ce pot apare după operația de rinoplastie amintesc:

 • infecția
 • sângerări nazale
 • edemul
 • echimozele
 • senzația de amorțeală la nivelul nasului
 • reacții secundare la anestezie
 • necesitatea unei rinoplastii secundare.

CÂT DUREAZĂ PERIOADA DE RECUPERARE?

Imediat după terminarea operației se aplică o atelă la nivelul nasului ce va susține noua formă a acestuia, atelă ce va fi purtată 10-12 zile postoperator, apoi numai noaptea pentru 6-8 săptămâni.  Perioda de recuperate durează în mod normal 10-12 zile, pacientul poate simți postoperator durere la nivelul nasului, cefalee (durere de cap), pot să apară echimoze perioculare (vânătăi), edemul etajului mijlociu al feței (umflarea),  echimozele se remit într-o săptămână putând să persiste până la câteva săptămâni, iar edemul poate persista până la 6-9 postoperator, perioada de vindecare considerându-se încheată la un an postoperator. Intensitatea acestor efecte variază de la pacient, se recomandă aplicații reci locale, repaosul cu capul sprijinit într-o poziție mai ridicată,așezat pe mai multe perne, aplicarea unor geluri pentru vânătăi, evitarea suflării nasului în primele 2-3 săptămâni, evitarea purtării ochelarilor în primele 2 luni (pacientul este sfătuit să poarte lentile de contact). La serviciu și viața socială pacienții se pot întoarce după 2 săptămâni de la intervenție.

RINOPLASTIA POATE FI ȘI NON-CHIRURGICALĂ

Procedurile non-chirurgicale de corecție a micilor imperfecțiuni ale nasului au cunoscut un avânt considerabil în ultimul timp, astfel materialele de umplerere dermică (filler) temporare pot ajuta pacienții să își îmbunătățească aspectul nasului fără chirurgie.

Rinoplastia non-chirurgicală poate corecta deformări minime ale nasului, depresiuni, asimetri, nasul în “șa”, de asemenea reprezintă o alternativă bună de a face corecții după operația de rinoplastie atunci când rezultate nu sunt chiar cele dorite. Această procedură este rapidă, nu necesită anestezie, spitalizare, cele mai multe filler-e vor determina ușoară roșeață la locul de injectare, zona va fi mai fermă, ușor indurată pentru câteva zile, poată să apară edem, echimoze.

CE ESTE RINOPLASTIA SECUNDARĂ?

Rinoplastia secundară reprezintă una dintre cele mai dificile proceduri de chirurgie estetică deoarece presupune revizia unei proceduri anterioare de la nivelul nasului.

Chiar și în mâinile celui mai priceput chirurg plastician operația de rinoplastie poate necesita revizii în 5-12% din cazuri. Pot fi necesare modificări minore uneori, alteori modificări majore. Rezultatul poate fi influențat de prea mult sau prea puțin suport osos sau cartilaginos îndepărtat, obținându-se un nas prea mare sau prea mic pentru fața pacientului.

Tehnica operatorie folosită pentru rinoplastia secundară diferă de la pacient la pacient și depinde de scopul pentru care se face intervenția, ce dorește să corecteze operatorul. Grefele cartilaginoase trebuie amplasate în așa fel încât să creeze un aspect estetic bun iar dificultățile legate de respirație, datorate rinoplastiei anterioare, să fie corectate. Rinoplastia secundară este mai dificil de realizat și datorită prezenței țesutului cicatricial, disecția țesuturilor fiind îngreunată. Acest tip de operație este indicat să se facă la cel puțin un an postoperator după prima intervenție.

Indiferent de tehnica adoptată, rinoplastia poate determina schimbări importante nu doar la nivelul nasului ci la întreaga față în ansamblu.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Otoplastia

Chirurgia Fetei

Urechile mari și decolate de cap afectează o persoană din…

Dr. Raluca Moraru

Blefaroplastia

Chirurgia Fetei

Ochii sunt etichetați ca fiind "oglinda sufletului" și reprezintă elementul…

Dr. Raluca Moraru

Lifting facial

Chirurgia Fetei

Lifting-ul facial este intervenția de întinerire a feței prin întinderea…