Tratamentele cu acid hialuronic

Aspirația către rotunjimile și conturul feței din tinerețe, strălucirea și prospețimea pielii determină pacientele să apeleze la tratamentele non-chirurgicale estetice. Odată cu înaintarea în vârstă, apar primele riduri de expresie și începem să pierdem volum de la nivelul obrajilor ceea ce conduce la un aspect îmbătrânit al feței. Produsele cosmetice de injectat au devenit o unealtă eficientă și potrivită pentru a corecta aceste aspecte legate de vârstă. Pacientul dorește prin acest tip de procedură să…

Tratamentele cu acid hialuronic

Aspirația către rotunjimile și conturul feței din tinerețe, strălucirea și prospețimea pielii determină pacientele să apeleze la tratamentele non-chirurgicale estetice.

Odată cu înaintarea în vârstă, apar primele riduri de expresie și începem să pierdem volum de la nivelul obrajilor ceea ce conduce la un aspect îmbătrânit al feței. Produsele cosmetice de injectat au devenit o unealtă eficientă și potrivită pentru a corecta aceste aspecte legate de vârstă.

Pacientul dorește prin acest tip de procedură să corecteze ptoză ușoară spre moderată a pielii din jurul ochilor, scăderea ușoară spre moderată a proeminenței obrajilor cu adâncirea șanțurilor nazolabiale și a șanțurilor mento-labiale (“marionette lines”).

CE ESTE UN “FILLER”  SAU UN MATERIAL DE UMPLERE DERMICĂ?

Există o varietate foarte mare de fillere pe piață care diferă prin compoziție, vâscozitate și longevitate a rezultatului în timp,  iar alegerea produsului cel mai potrivit pentru nevoile pacientului va fi stabilită în urma discuției cu medicul chirurg estetician

Acidul hialuronic este produs în mod normal în organismul uman la nivelul țesutului conjunctiv, epitelial și nervos, găsindu-se din abundență la nivelul dermului. Poate reține apă de o mie de ori greutatea sa, reprezentând principalul factor în menținerea hidratării, prospețimii și a tinereții pielii. Achidul hialuronic pentru injectat este un produs de sinteză, bio-compatibil și bio-degradabil, care variază din punct de vedere al compoziției, vâscozității și duratei rezultatului în timp. Reprezintă o soluție temporară foarte bună pentru corectarea ridurilor fine, a celor profunde, a cicatricilor denivelate, buzelor subțiri și obrajilor lipsiți de volum.

CE POȚI ÎMBUNĂTĂȚII PRIN FOLOSIREA UNUI FILLER?

Materialele de umplere dermică sau fillerele sunt substanțe sub formă de gel ce se injectează la nivelul feței pentru a oferi suport acelor zone care coboară în timp sub acțiunea gravitației și a procesului de îmbătrânire, cum ar fi partea externă a sprâncenei, șanțurile nazolabiale, colțurile gurii, șanțul mentonier, ridurile fine din jurul ochilor și ale buzei superioare. De asemenea, fillerele se pot folosi pentru a reda volum zonelor care se atrofiază cu vârsta, pentru a mări în volum buze, pentru a  umple cicatricile de varicelă și acnee, pentru a contura și volumiza fața.

CUM AR TREBUI SĂ MĂ PREGĂTESC PENTRU UN TRATAMENT CU ACID HIALURONIC?

Programează-te la o consultație și vei afla toate detaliile necesare despre acest tip de tratament, înainte de a decide dacă dorești să îl faci.

Înaintea injectării, pacientul trebuie să evite administrarea de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente ce afectează coagularea sângelui (antiplachetare, anticoagulante) (doar dacă au indicație medicală pentru afecțiuni diagnosticate), cu cel puțin două săptămâni, pentru a reduce riscul de echimoze (vânătăi). La femei, se va evita efectuarea tratamentul înainte sau imediat după menstruație când pielea este mai sensibilă la durere și riscul de sângerare mai mare.

Pacientul nu trebuie să prezinte acnee activă sau procese inflamatorii active la nivelul feței înainte de injectare.

CE AR TREBUI SĂ AFLI LA CONSULTAȚIE?

Este foarte importantă consultația inițială. Pacientul trebuie să cunoască riscurile asociate cu acest tip de tratament și tipul produsului folosit pentru injectare. Foarte mulți pacienți decid să facă acest tratament fără să știe prea multe despre el. Cunoașterea a cât mai multe lucruri despre procedură este importantă, pentru a știi ce se poate întâmpla dacă tratamentul nu decurge conform planului.

Consultația este importantă pentru a stabili o relație cât mai bună medic-pacient. Pacientul poate cere să vadă poze ale altor pacienți înainte și după tratament, acest lucru ajutându-l să înțeleagă la ce trebuie să se aștepte după tratament. Dar cel mai important este ca pacientul să știe ce produs se va folosi, dacă produsul este testat, are studii clinice în spate și este aprobat de Autoritatea Națională a Medicamentului.

De asemenea pacientul ar trebui să știe cât timp durează rezultatul tratamentului, posibilele reacții adverse ale produsului, la ce rezultat să se aștepte după tratament (poze înainte și după tratament) și ce se întâmplă dacă lucrurile nu merg cum trebuie.

Datorită efectului evident asupra ridurilor și a popularității în creștere a acestui tip de tratament, a devenit una din procedurile foarte des utilizate în programul de înfrumusețare contemporană. Acest fapt poate determina ca pacienții să adopte o atitudine lipsită de griji vizavi de acest tratament, însă pacientul trebuie să fie în cunoștință de cauză despre absolut tot ce înseamnă acest tratament.

CUM DECURGE O SEDINȚĂ DE TRATAMENT?

Tratamentul constă în injectarea produsului stabilit de comun acord cu pacientul la consultație printr-una din tehnicile aleasă de medic ( bolus, injectare liniară retrogradă, injectare “în evantai”, “în tablă de șah”, etc). Tratamentul durează aproximativ 30 min, dar această perioadă este variabilă în funcție de numărul de zone tratate.

Procedura se desfășoară în anestezie locală prin aplicarea unui anestezic topic (EMLA)  înaintea tratamentului pentru a scădea disconfortul determinat de injectarea produsului.

CÂND VEZI REZULTATUL INJECTĂRII?

Rezultatul este vizibil imediat după injectare, dar aspectul final se constată după 2-3 săptămâni după hidratarea și integrarea acidului hialuronic în țesuturi. Post injectare pot să apară edem (umflarea) și echimoze (vânătăi), care trec în aproximativ o săptămână.

CÂT  TIMP SE MENȚINE EFECTUL  ACIDULUI HIALURONIC CA MATERIAL DE UMPLERE DERMICĂ?

Efectele umplerii dermice cu acid hialuronic se mențin între 6-18 luni sau chiar mai mult și depind de cantitatea de filler injectată, profunzimea injectării și mobilitatea zonei injectate, gradul de cross-link-are a lanțurilor de acid hialuronic, concentrația și dimensiunea particulelor de acid hialuronic, dar și de țesutul pacientului. Rezultatul se poate menține în timp diferit de la un pacient la altul.

Beneficiul adus de materialul de umplere dermic este dublu aduce volum și hidratează pielea.

ESTE BUN PENTRU MINE ACIDUL HIALURONIC?

Acidul hialuronic ca material de umplere dermică reprezintă o soluție temporară foarte bună dacă dorești să corectezi riduri fine, riduri profunde, cicatrici denivelate, buze subțiri și obraji lipsiți de volum. Nu ar fi o idee bună să faci tratamentul dacă în antecedente ai dezvoltat cicatrici hipertrofice și cheloide. Pentru un rezultat cât mai bun, pacientul ar trebui să nu ia tratament anticoagulant, antiplachetar înainte de injectare cu 10 zile.

Candidatul ideal pentru filler trebuie să fie sănătos din punct de vedere fizic și psihic, să nu fumeze, să aibă o atitudine pozitivă și așteptări realiste de la tratament.

Tratamentul cu acid hialuronic se mai numește și ” lifting-ul facial lichid”, dar niciodată nu va putea oferi aceleași rezultate ca și operația de lifting facial.

ACIDUL HIALURONIC ESTE UN FILLER PERMANENT SAU RESORBABIL?

Acidul hialuronic este metabolizat și resorbit în tip de organism,  fiind dizolvat de hialuronidază (care poate fi injectată la nevoie).

CARE SUNT EFECTELE ADVERSE CE POT SĂ APARĂ DUPĂ INJECTARE?

Efectele adverse descrise după injectare sunt: durere trecătoare sub forma unui ușor disconfort la nivelul locului de injectare, echimoze locale(vânătăi), edem (umflare), ușoară roșeață, care trec în aproximativ o săptămână.

Sângerarea și echimozele la locul de injectare au o rată de apariție mai mică dacă se evită admistrarea de medicamente ce influențează timpul de sângerare cu 10-14 zile înainte de tratament (cum ar fi ASPIRINĂ, ALEVE, IBUPROFEN, MOTRIN).

După tratament, zonele injectate se simt mai ferme la palpare, dar în câteva zile acestea devin moi. Rar au fost descrise mâncărimi sau durere la nivelul zonei injectate.

POT SĂ FAC TRATAMENT CU ACID HIALURONIC DACĂ SUNT ÎNSĂRCINATĂ SAU ALĂPTEZ?

La fel ca orice alt medicament, nu se recomandă tratamentul cu acid hialuronic în timpul sarcinii sau alăptării.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Peeling chimic

Proceduri nonchirurgicale

O piele fără defecte reprezintă dorința oricărei femei din lume.…

Dr. Raluca Moraru

Biorevitalizarea pielii

Proceduri nonchirurgicale

Biorevitalizarea reprezintă un tratament anti-ageing ce îmbunătățește sănătatea pielii și…