Hipnoza-terapie minte-corp- la copii și adolescenți

Terapiile minte-corp reprezintă o grup de proceduri ce includ hipnoză, meditație, imagerie ghidată, biofeedback, terapie prin muzică, terapie prin artă, rugăciunea, yoga, t'ai chi, terapie cognitiv comportamentală. Acestea sunt centrate pe echilibrarea sistemului nervos autonom (prin activarea sistemului parasimpatic pentru a reduce răspunsul psihogic al sistemului simpatic la stres) și a axei hipotalamo-hipofizo-adrenergice. Cercetările științifice susțin că există o comunicare minte-corp bidirecțională prin intermediul căilor neuro-endocrine, neuro-chimice, imunologice și energetice. Hipnoza clinică la copii și…

Hipnoza-terapie minte-corp- la copii și adolescenți

Terapiile minte-corp reprezintă o grup de proceduri ce includ hipnoză, meditație, imagerie ghidată, biofeedback, terapie prin muzică, terapie prin artă, rugăciunea, yoga, t’ai chi, terapie cognitiv comportamentală. Acestea sunt centrate pe echilibrarea sistemului nervos autonom (prin activarea sistemului parasimpatic pentru a reduce răspunsul psihogic al sistemului simpatic la stres) și a axei hipotalamo-hipofizo-adrenergice. Cercetările științifice susțin că există o comunicare minte-corp bidirecțională prin intermediul căilor neuro-endocrine, neuro-chimice, imunologice și energetice.

Hipnoza clinică la copii și adolescenți se aplică de peste 30 de ani, deși datele atestă folosirea de mai bine de 200 de ani (din secolul al 18 – lea), acestea fiind foarte bine detaliate în cartea “Hipnoza și Hipnoterapia la Copii” de Kohen și Olness.
În Statele Unite ale Americii există instituții care organizează programe de pregătire a specialiștilor pediatri, cum ar fi Institutul Național de Hipnoză Pediatrică (National Pediatric Hypnosis Training Institute – 2010) și Societatea pentru Dezvoltarea și Pregătirea Pediatrilor (Society for Developmental and Behavioral Pediatrics – 1987). Germania este gazda celui mare congres din lume de hipnoza pediatrică ce se ține periodic din 1990, la care sunt prezenți mii de participanți din întreaga lume. Medicii pediatrii ar trebui să înțeleagă că hipnoterapia la copii reprezintă o modalitate terapeutică clar stabilită și bine fundamentată.
Hipnoza clinică practicată de personal medical calificat este un tratament adjuvant pentru probleme de sănătate diagnosticate.
Bazele de date actuale pledează pentru siguranța și eficiența acestei abordări terapeutice pentru o gamă largă de afecțiuni pediatrice.
Aplicarea practică a acestei terapii îmbracă mai multe forme în funcție de tipul acut sau cronic al afecțiunii, de preferințele pacientului și ale familiei, respectiv in funcție de perioadele de dezvoltare ale copilului și adolescentului.
Această terapie îl poate învăța pe copil cum să ajungă să dețină controlul asupra unei varietăți largi de probleme cum ar fi:
– dureri de cap cronice
– durere abdominală recurentă fără substrat medical
– anxietate
– depresie
– suferință, mâhnire, supărare, durere emoțională
– fobii, frici
– furie
– factori familiali stresanți
– tulburări de somn
– enurezis
– obiceiuri nesănătoase (rosul unghiilor)
– abuzul de substanțe interzise
– Boală Crohn, colon iritabil asociate cu durere abdominală

Copii și adolescenții au abilități hipnotice înnăscute, ei intră în starea hipnotică mai repede și mai ușor decât adulții și au receptivitate mare la sugestiile terapeutice. Hipnoza reprezintă o stare naturală în care atenția selectiv se concentrează pe o idee sau imagine cu scopul de a îmbunătății sănătatea fizică și mentală.

Acest comentariu întărește faptul că avem resurse înnăscute nelimitate și pe care trebuie să le accesăm – “things happen in hypnosis because you want them to happen, not because I want them to happen.”

Bibliografie

Kohen, D.P.; Olness, K.N. Hypnosis and Hypnotherapy with Children, 4th ed.; Routledge Publications: New York, NY, USA, 2011.

McClafferty H, Sibinga E, Bailey M, Culbert T, Weydert J, Brown M.Mind-Body Therapies in Children and Youth.SECTION ON INTEGRATIVE MEDICINE.Pediatrics. 2016 Sep;138(3).

Robert A. Pendergrast Jr. Incorporating Hypnosis into Pediatric Clinical Encounters. Children 2017, 4(3), 18

Sawni A1, Breuner CC2. Clinical Hypnosis, an Effective Mind-Body Modality for Adolescents with Behavioral and Physical Complaints. Children (Basel). 2017 Mar 24;4(4).Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Cancerul de piele

American Society of Plastic Surgeons (ASPS) face cunoscută importanța implicării…