Lasă-te de fumat cu ajutorul hipnozei

Tabagismul este o boală cronică și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Această dependență poate fi încadrată în grupul adicțiilor (dependența de nicotină). Mulți fumători (40-80%) doresc să renunțe la fumat (Willems RA, 2013) și mai mult de 80% dintre aceștia încearcă să realizeze acest deziderat din proprie voință fără să apeleze la vreo metodă de asistența în vederea renunțării la această adicție (Larabie LC, 2005; Zhu S, 2000). Necesitatea imperioasă de a fuma…

Lasă-te de fumat cu ajutorul hipnozei

Tabagismul este o boală cronică și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Această dependență poate fi încadrată în grupul adicțiilor (dependența de nicotină). Mulți fumători (40-80%) doresc să renunțe la fumat (Willems RA, 2013) și mai mult de 80% dintre aceștia încearcă să realizeze acest deziderat din proprie voință fără să apeleze la vreo metodă de asistența în vederea renunțării la această adicție (Larabie LC, 2005; Zhu S, 2000).
Necesitatea imperioasă de a fuma (dorința intensă de a aduce aportul de nicotina) este un simptom frecvent întâlnit în cazul celor care doresc să renunțe la această dependență. Tocmai această necesitate imperioasă de a fuma reprezintă ținta tratamentului pentru această adicție (Farris S. G., 2015; Piasecki T. M., 2006).
Cea mai eficientă strategie pentru renunțarea la fumat constă într-o combinație între terapia comportamentală și mijloacele farmacoterapeutice.
Tratamentul tabagismului are o componentă psihosocială și farmacologică.
În acest moment există o multitudine de metode de asistență, printre care și hipnoterapia, pentru cei ce doresc să renunțe la fumat și nu sunt motivați să folosescă terapia de substituție nicotinică.

Hipnoza reprezintă o stare alterată a conștienței și constă în două etape: inducția și sugestiile hipnotice.

Hipnoza folosită ca tehnică pentru renunțarea la fumat determină modificarea impulsurilor asociate cu această adicție, controlează simptomele legate de abstinență și crește capacitatea de concentrare( Perry C, 1979), scade nevoia de a fuma, crește dorința de a renunța la fumat sau îmbunătățește răspunsul la terapia de substituție nicotinică.

Mesajele transmise în starea de relaxare profundă (în această stare subconștientul este deschis sugestiilor) se referă la caracterul nociv al fumatului asupra sănătății, la importanța renunțării la tabac și avantajele acesteia asupra corpului și sănătății. Sugestiile transmise devin astfel mesaje subliminale.
Succesul hipnozei depinde de o serie de factori cum ar fi de exemplu hipnotizabilitatea pacientului, factori placebo și anticipatori, relația dintre medic și pacient.

Hipnoterapia folosită în scopul renunțării la fumat se poate desfășura pe parcursul a câteva ședințe. Prima sedință de hipnoză sădește ideea că fumatul este un obicei periculos care îți afectează sănătatea și se poate asocia cu terapia de aversiune față de fumat.
În sedințele ulterioare sugestiile devin din ce în ce mai puternice conducându-te către ideea că fumatul este un obicei nedorit. Se vor forma noi asocieri iar pacientul va privi într-o lumină negativă fumatul.
Hipnoza nu te va face să renunți imediat la fumat mai ales dacă ești un mare fumător (un pachet/zi) dar va reduce sau chiar elimina dorința imperioasă de a fuma. După câteva sedințe nu vei mai simți nevoia să fumezi.

Pentru cei care se întreabă dacă funcționează, studiile medicale au arătat că reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de a întrerupe fumatul.
Hipnoza foloșește resursele proprii ale pacientului (puterea minții de a schimba un comportament) și nu medicamente sau alte substanțe chimice.
Hipnoterapia realizată de medic este continuată la domiciliu prin autohipnoză. Pacientul ascultă înregistrarea sedinței făcută de către medic și repetă afirmații legate de această dependență atunci când apare nevoia de nicotină (“Fumatul îmi otrăvește corpul”; “Trebuie să îmi protejez și respect corpul”; ” Vreau să am un corp sănătos” ( metoda Spiegel)).
Deoarece mințile noastre sunt unice ar trebui să știm că această metodă poate să nu aibă succes la toată lumea. Dacă ai încercat în trecut alte metode de a întrerupe fumatul și nu ai reușit, aceasta ar putea fi o terapie care te poate ajuta.

Dr. Raluca Maria Moraru

Bibliografie

Green JP, Barabasz AF, Barrett D, Montgomery GH: Forging ahead: the 2003 APA Division 30 definition of hypnosis. Int J Clin Exp Hypn 2005, 53:259-264.

Farris, S. G., Zvolenskya, M. J. & Schmidt, N. B. Smoking-speci c experiential avoidance cognition: Explanatory relevance to pre-and post-cessation nicotine with drawal, craving, and negative a ect. Addict Behav. 44, 58–64, doi:10.1016/j.addbeh.2014.07.026
(2015)

Piasecki, T. M. Relapse to smoking. Clin. Psychol. Rev. 26, 196 -215,doi:10.1016/j.cpr.2005.11.007 (2006).

Larabie LC: To what extent do smokers plan quit attempts? Tob Control 2005, 14:425–428.

Perry C,Gelfand R,Marcovitch P.The relevance of hypnotic susceptibil- ity in the clinical context. J Abnorm Psychol. 1979;88:592-603.

Spiegel H.A single-treatment method to stop smoking using ancillary self-hypnosis.Int J Clin Exp Hypn. 1970 Oct;18(4):235-50.

Willems RA, Willemsen MC, Nagelhout GE, de Vries H: Understanding smokers’ motivation to use evidence-based smoking cessation aids. Nicotine Tob Res 2013, 15:167–176.

Zhu S, Melcer T, Sun J, Rosbrook B, Pierce JP: Smoking cessation with and without assistance: a population-based analysis. Am J Prev Med 2000, 18:305–311.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Cancerul de piele

American Society of Plastic Surgeons (ASPS) face cunoscută importanța implicării…