Pregătește-te pentru operație – consultația

Alegerea medicului reprezintă o decizie importantă pentru pacient deoarece acești trebuie să parcurgă împreună perioada operatorie și postoperatorie, aș spune că trebuie să existe o legătură strânsă între cei doi și o relație bazată pe încredere. Consultația reprezintă un moment important pentru pacient deoarece acesta poate să pună toate întrebările și să primească toate lămuririle legate de tipul intervenției chirurgicale, riscurile și complicațiile posibile, îngrijirile postoperatorii și despre perioada de vindecare. Medicul explică în detaliu…

Pregătește-te pentru operație – consultația

Alegerea medicului reprezintă o decizie importantă pentru pacient deoarece acești trebuie să parcurgă împreună perioada operatorie și postoperatorie, aș spune că trebuie să existe o legătură strânsă între cei doi și o relație bazată pe încredere.

Consultația reprezintă un moment important pentru pacient deoarece acesta poate să pună toate întrebările și să primească toate lămuririle legate de tipul intervenției chirurgicale, riscurile și complicațiile posibile, îngrijirile postoperatorii și despre perioada de vindecare.

Medicul explică în detaliu pașii etapelor perioperatorii (pre, intra și postoperator) astfel încât pacientul să se îndrepte către intervenția chirurgicală cu așteptări realiste. Discuția va fi axată pe explicarea tehnicii chirurgicale, tipul anestezie folosită, riscurile și limitările pe care le determină intervenția respectivă, tratamentul medicamentos și procedurile de recuperare ce trebuie urmate. Se vor lua în considerare dorințele pacientului și în același timp vor fi explicate rezultatele ce se pot obține în mod real, în ce procent pot să apară și care sunt soluțiile pentru rezolvarea complicațiilor postoperatorii.

Anamneza este etapa inițială a consultației, în care pacientul prezintă motivele care l-au determinat să apeleze la un chirurg plastician. Este foarte important ca sinceritatea să stea la baza relației dintre medic și pacient, ca acesta din urmă să nu ascundă nici un element care ar putea influența evoluția și rezultatul operației. Medicul va examina fizic pacientul pentru a hotărî cea mai bună conduită terapeutică și a stabili eventualele contraindicații.Cu această ocazie, pot fi identificate eventuale probleme de sănătate, care să necesite evaluări suplimentare și chiar un consult anestezic preoperator. Analizele uzuale includ de obicei probe de sânge și în funcție de necesități, investigații imagistice (radiografie, echografie, CT, RMN) sau investigații electrice nervoase (electromiografie, viteze de conducere nervoase).
Dacă pacientul urmează un tratament medicamentos, medicul trebuie să cunoască toate medicamentele folosite. Pacientul va fi sfătuit să evite administrarea înainte de operație de aspirină, vitamine sau suplimente alimentare care pot crește riscul de sângerare.
Suntem unici, fiecare pacient se vindecă într-un ritm propriu, care poate fi influențat de o multitudine de factori, care depind între altele de stilul de viața al pacientului.
De aceea, vor fi discutați la consultație :
– greutatea corporală și eventualele fluctuații ale greutății
– consumul de suplimente nutritive sau vitamine
– tipul lor și frecvența exercițillor fizice pe care le practică pacientul
– consumul de alcool
– expunerea la soare și modalități de protecție
– profesia și mai ales nivelul de stres la care este supus pacientul
Pacienții fumători (activi sau pasivi) sunt sfătuiți să renunțe la fumat înainte cu cel puțin 6 săptămâni de operație și după aceasta, deoarece fumatul crește incidența complicațiilor chirurgicale și anestezice și afectează procesul de vindecare, crescând riscul infecțiilor și necrozelor la nivelul plăgii (Theocaridis V, Katsaros L, Sgouromallis E et al, 2018)

Cadrul medical va informa pacientul despre etapele pe care trebuie să le parcurgă în vederea pregătirii pentru operație.
Se recomandă ca intervențiile de chirurgie plastică să fie programate într-o perioadă nu foarte aglomerată la serviciu sau pentru familie. E bine ca perioada postoperatorie imediată să fie cât mai puțin solicitantă pentru pacient și acesta să poată conta pe sprijinul unei persoane apropiate în primele zile.

Perioada de vindecare postoperatorie depinde de amploarea intervenției chirurgicale (numărul și tipul procedurilor estetice executate), tipul de anestezie utilizat, vârsta pacientului, antecedentele medicale și bolile asociate, starea fizică a pacientului. Marea majoritate a pacienților se pot întoarce la activitățile curente după două – trei săptămâni postoperator.
Durata perioadei de vindecare este variabilă pentru fiecare pacient în parte, iar colaborarea foarte apropiată cu medicul și respectarea indicațiilor acestuia poate scurta convalescența. Rezultatul final al operației se consideră a fi la un an postoperator, când se încheie perioada de vindecare.

Dr. Raluca Maria Moraru

Bibliografie

Theocharidis V1, Katsaros I1, Sgouromallis E1, Serifis N1, Boikou V2, Tasigiorgos S3, Kokosis G4, Economopoulos KP5.Current evidence on the role of smoking in plastic surgery elective procedures: A systematic review and meta-analysis.J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2018 Feb 6. pii: S1748-6815(18)30023-8. doi: 10.1016/j.bjps.2018.01.011.Articole similare


Dr. Raluca Moraru

Cancerul de piele

American Society of Plastic Surgeons (ASPS) face cunoscută importanța implicării…